Staking “gijzelt” Antwerpse haven

0

In België is vandaag een nationale stakingsactie aan de gang. De vakbonden ABVV en ACLVB protesteren tegen het interprofessioneel akkoord van de sociale partners. Op verschillende plaatsen zijn bedrijven dicht en blokkeren vakbondsmilitanten de toegangswegen naar industrieterreinen. Ook de Antwerpse haven heeft daaronder te lijden.

Het Antwerps Havenbedrijf is kwaad en spreekt over een “gijzeling” van de haven als gevolg van de nationale stakingsactie. “De nationale actie die ABVV en ACLVB vrijdagmorgen hebben georganiseerd, heeft tot zware schade geleid in de Antwerpse haven.”
Door het afzetten van verschillende strategische kruispunten in het havengebied, werden de activiteiten in de haven zo goed als lam gelegd. Er werd vanmorgen zelfs een opvaarverbod op de Schelde ingesteld omdat loodsen niet tijdig aan boord van schepen konden komen.
Het Havenbedrijf vindt het “ongehoord dat een syndicale actie die niet tegen de haven in het bijzonder is gericht dergelijke schade kan aanrichten. Eén uur stilstand in de haven betekent een verlies van 1 miljoen euro aan toegevoegde waarde (goederenbehandeling en industrie) voor de haven en de havengemeenschap.”
"Deze onwelvoeglijke vakbondsactie van enkele honderden mensen heeft de haven gedurende verschillende uren gegijzeld met buitensporige schade aan ons imago en onze economie tot gevolg", zegt Marc Van Peel, havenschepen en voorzitter van het Havenbedrijf.

Article bottom ad

Laat een reactie achter

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.