Spirit of the Rhine: luxe, comfort én een sterrenkok

0
Spirit of the Rhine
(foto Saga Cruises)

Saga biedt de eerste reizen aan op de Spirit of the Rhine. Het nagelnieuwe schip brengt “een nieuwe luxe-beleving voor de passagiers” naar de Rijn, stelt de Britse reisorganisatie op haar website. Het schip zal ook varen op geselecteerde routes op de Moezel, de Main en de Donau.

Opvallend is dat Saga reizen aanbiedt inclusief een vijftal excursies. Naast luxe accommodatie en hoogstaande service is de kers op de taart de aanwezigheid aan boord van Nick Nairn, een bekende chef-kok en restauranthouder uit Schotland.

Uitmuntend eten

“Nick Nairn is de jongste Schotse chef-kok die ooit een Michelin-ster heeft gewonnen”, meldt Saga. Nadat hij naam had gemaakt in tv-shows als Ready Steady Cook en Great British Menu voor de BBC, runt hij ook een succesvolle kookschool. Luxe en comfort zijn dan ook voor alle passagiers gegarandeerd aan boord voor zowel de 
uitwendige als de inwendige mens.
Alle gerechten die de chef-kok heeft bereid, worden geserveerd in het hoofdrestaurant, met een verleidelijke keuze voor ontbijt, lunch en diner. Bovendien kun je gratis dineren in het à-la-carte-restaurant met 34 zitplaatsen, in een prachtige, intieme setting.

Met 93 luxe cabines is er plaats voor 190 gasten aan boord op het 135 x 11,40 meter grote 
schip. Dat is afgebouwd bij Scheepswerf & Machinefabriek Vahali voor Rijfers Nautical Management. Elk onderdeel van de Spirit of the Rhine is speciaal ontworpen voor Saga-gasten. Zoals een pano­ramische lounge met bar, een uitnodigende bibliotheek, een fitnessruimte en een uitgestrekt, schaduwrijk zonneterras met een bubbelbad en een barbecue. 
Uiteraard allemaal met een enorm hoog serviceniveau.

Topkwaliteit

De inwendige mens aan boord is voor comfort en luxe heel belangrijk. Dat vraagt om goede en betrouwbare keukenapparatuur. Ahorn Grootkeukentechniek leverde de keuken op de Spirit of the Rhine, evenals aan de zusterschepen.

“De hele keuken komt bij ons vandaan, behalve het klein materiaal, zoals lepels en pannen. Wij leveren kook- en bakapparatuur, afzuigtechniek, spoel- en werktafels en uitgiftetafels”, 
vertelt directeur Frank Verschure van Ahorn Grootkeukentechniek, dat zorgde dat de keuken compleet op maat geleverd werd voor de beschikbare ruimte aan boord.

Dit is allemaal ontwikkeld voor de serie schepen van Rijfers Nautical Management. “Daar borduren wij op voort. Er zijn vooral verbeteringen voor het gemak en schoonhouden; nu staat alle apparatuur op sokkels.” Door de sokkels is de ruimte onder de tafels en apparatuur volledig afgesloten van de gangpaden en kan er geen vuil meer onder komen.”

“De keuken is dus nog beter en makkelijker schoon te houden. Hierdoor wordt ook beter voldaan aan de HACCP-regels voor veilig werken met voedsel (HACCP staat voor Hazard Analysis and Critical Control Points). “Alles is afgekit en waterdicht gemaakt.”

Ahorn Grootkeukentechniek werkt met servicepartners langs het vaargebied voor als reders daar service nodig hebben. “De kok mag nooit misgrijpen. Voor de koelwerkbanken zijn er lades, waardoor je effectiever kunt werken”, zegt Verschure. “Bij de vaatwasser staat een voedselvernietiger die afval direct comprimeert. Overal is aan gedacht om het eenvoudig en degelijk te maken.”

Klimaatsysteem

Een goed klimaatsysteem zorgt ervoor dat mensen zich optimaal en op hun gemak voelen. “Met een klimaatsysteem aan boord moet je ook rekening gehouden met mensen die 24/7 in de week werken op het schip”, vertelt Gijsbert Lock, projectleider marine bij Klimaatservice Holland. “Wij zorgen voor het comfort en welzijn van de passagiers én van de bemanning.”

De koelinstallatie is in de machinekamer geïnstalleerd en de koudwaterleidingen lopen door het schip. De lucht wordt verwarmd of gekoeld. De verwarming van de lucht gebeurt elektrisch en het water in douches wordt met boilers verwarmd. In de hutten kunnen gasten zelf de temperatuur regelen met een fan coil unit. De systemen worden steeds stiller gemaakt, zodat 
gasten rustig kunnen slapen. Alles is immers gericht op comfort.

Betrouwbare navigatie

Met de betrouwbare apparatuur van Alphatron Marine in de stuurhut zorgt Saga voor een zo veilig mogelijke reis voor de gasten. “Wij leverden de nieuwste radars: de JMR- 611”, vertelt Peter van Veen, manager inland shipping van Alphatron Marine. “De nieuwste rekentechniek filtert de hinderlijke golfslag weg, waardoor het beeld nog zuiverder is.”

Naast de radars leverde Alphatron Marine ook het JLR-21 GPS-kompas en daarnaast het complete navigatiepakket, de MFM-line. “Comfort en veiligheid gaan hand in hand. Scheepvaartbedrijven kiezen voor ons omdat wij een groot, sterk serviceapparaat hebben langs alle grote rivieren. Tot de Zwarte Zee aan toe.”

tekst: Evert Bruinekool

Laat een reactie achter

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.