‘Snel budget voor scheepsbouwsubsidie’

0

Scheepsbouw Nederland verwacht dat het geld voor de Subsidieregeling Innovatieve Scheepsbouw (SIS) snel beschikbaar komt. Minister Kamp van Economische Zaken heeft de Tweede Kamer vorige week immers laten weten op zoek te gaan naar de benodigde 5,3 miljoen euro.

Kamp reageerde op het amendement van Carola Schouten (ChristenUnie) om de SIS weer in te voeren. Daarin stelde ze voor dat geld beschikbaar te stellen zodat de oude regeling weer actief wordt. Dat amendement werd in december door een ruime meerderheid in de Tweede Kamer aangenomen.

Risicovolle innovatieve investeringen
In zijn brief laat Kamp weten dat hij voornemens is om ‘in de geest van het amendement – te bezien of de gevraagde € 5,3 miljoen op verantwoorde wijze in 2014 beschikbaar kan komen’. Als de regeling inderdaad wordt opengesteld, zal dat nog zijn vóór het aanbieden van de Voorjaarsnota. Het huidige Europese steunkader voor de scheepsbouw loopt namelijk af op 30 juni.

De regeling voorziet in een tegemoetkoming voor de meest risicovolle innovatieve investeringen in de scheepsbouw. Concurrerende landen kennen vergelijkbare regelingen voor hun scheepsbouwsector.
‘Zonder de SIS bestaat het risico dat de Nederlandse scheepsbouw in het competitieve Europese speelveld op achterstand wordt gezet’, aldus Scheepsbouw Nederland. ‘De regeling helpt rechtstreeks bij het behoud van de concurrentiepositie van de Nederlandse scheepsbouwsector en zorgt ervoor dat orders niet wegvloeien naar het buitenland.’

Eerlijk concurreren
Scheepsbouw Nederland oefende afgelopen jaar druk uit om de SIS voort te zetten. Waar andere Europese landen in 2013 hun variant van de subsidie verlengden, maakte het ministerie Economische Zaken er geen budget voor vrij. ‘Nederland moet op een eerlijke manier kunnen concurreren met andere landen. Daarom moet de SIS-regeling verlengd worden’, stelde voorzitter Sjef van Dooremalen destijds.
De bedrijven in de sector verwachten dat minister Kamp de regeling op korte termijn openstelt. ‘De ondernemers moeten erop kunnen vertrouwen dat de minister spoedig budget beschikbaar maakt en daarmee invulling geeft aan het breed gedragen besluit van de Kamer’, aldus Van Dooremalen.

Laat een reactie achter

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.