Shipping Factory en Xomnia werken aan autonoom varen

0
Remco Pikaart (rechts) in het stuurhuis van de Slauté tijdens de demonstratie op SMASH! In he tmidden minister /cora van nieuwenhuizen en de Chinese onderminister voor Scheepvaart. (foto Rijkswaterstaat)

“Lange tijd dacht ik dat autonoom varen niet haalbaar zou zijn en de ontwikkeling te lang duurt. Maar de kennis van Xomnia vormt voor ons de perfecte aanvulling om autonoom varen dichterbij te laten komen in de binnenvaart.” Dat zei Remco Pikaart, eigenaar van Shipping Factory, tijdens SMASH!, de  slotmanifestatie van Smart Shipping Challenge die 30 november in Rotterdam plaatsvond.

Aan het eind van de dag vertelden Pikaart en Pieter Boon van Xomnia dat ze een joint venture oprichten om samen autonoom varen in de binnenvaart mogelijk te maken. De partijen vonden elkaar tijdens een eerdere bijeenkomst van Smart Shipping Challenge 17. “Na een paar keer te hebben meegevaren tijdens het testen van de zelfvarende sloep van Xomnia wist ik: dit is de missing link in de binnenvaart.”

 

Big data en kunstmatige intelligentie

Xomnia gebruikt big data voor artificial intelligence (kunstmatige intelligentie). De eerste zelfvarende boot is al aan het testvaren in de Amsterdamse grachten. Nu is dat nog een sloep. Samen gaan Shipping Factory en Xomnia werken aan het eerste autonoom varende binnenschip.

De gegevens van de eigen schepen dienen daarvoor als bron. Shipping Factory vervoert containers met de Factotum, de Factofour en de Saluté. Dat laatste schip verzorgde tijdens SMASH! demonstraties op de Nieuwe Maas. Onder degenen die in het stuurhuis meevoeren was minister Cora van Nieuwenhuizen van Infrastructuur en Waterstaat.

 

Remco Pikaart (rechts) in het stuurhuis van de Slauté tijdens de demonstratie op SMASH! In het midden minister Cora van nieuwenhuizen en de Chinese onderminister voor Scheepvaart. (foto Rijkswaterstaat)

Eerste zelfvarende binnenvaartschip

“Jaarlijks verscheept Shipping Factory een kleine 100.000 containers tussen Rotterdam, Antwerpen, het Ruhrgebied, Düsseldorf en Keulen. Er valt flink wat data te verzamelen aangezien er tientallen reizen per maand worden gedaan, wat een goede basis is voor het eerste zelfvarende binnenvaartschip”, aldus Pieter Boon. Hij is partner van Xomnia en initiatiefnemer van de zelfvarende sloep.

“Onze artificial intelligence-technologie zijn we nu aan het toepassen op de Xomnia-boot. Het is fantastisch dat we daarna de technologie, door deze exclusieve partnership, kunnen doorontwikkelen voor de binnenvaart.”

 

 

Laat een reactie achter

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.