- Advertentie -
- Advertentie -
HomeNieuwsSector vraagt minister om een Directeur-Generaal Maritiem

Sector vraagt minister om een Directeur-Generaal Maritiem

- Advertentie -

Delen

Minister Schultz van Haegen legde woensdag 1 februari samen met de maritieme sector de basis voor het nieuwe werkprogramma Maritieme Strategie. Tijdens een werkconferentie in Amsterdam stelden ambtenaren en vertegenwoordigers van de maritieme cluster de prioriteiten en actiepunten voor de periode 2017-2019 vast. De bijeenkomst was georganiseerd door het ministerie van Infrastructuur en Milieu en Nederland Maritiem Land samen.

Voorafgaand aan de conferentie sprak de minister met de top van het maritieme bedrijfsleven. Dit overleg ging over verduurzaming en actuele kansen en uitdagingen. Tijdens de plenaire lunch sprak Schultz over de Maritieme Strategie en de nauwe samenwerking tussen de overheid en de maritieme sector. “Het is inmiddels twee jaar geleden dat de sector samen met het kabinet de Maritieme Strategie heeft vastgesteld. Met acties om Nederland bovenaan alle internationale maritieme lijstjes te houden. Acties vanuit de overheid, vanuit het bedrijfsleven en vanuit kennisinstellingen. En we zijn op de goede weg om onze goede positie te behouden. Nu het vervolg.”

 

Directeur-Generaal Maritiem

Geopolitieke ontwikkelingen in combinatie met de achterblijvende wereldhandel voorspellen moeilijke tijden voor de internationaal opererende maritieme sector. NML-voorzitter Wim van Sluis: “Het is zaak ons voor te bereiden op de komende uitdagende periode. We moeten de zeilen bijstellen en de kans op averij minimaliseren. Dit betekent duidelijke prioriteitenstelling en koersbepaling in nauwe samenwerking met de overheid.”

Van Sluis benadrukte verder de noodzaak om de sector en de Maritieme Strategie goed te positioneren. “De maritieme sector pleit ervoor om maritieme onderwerpen ambtelijk te concentreren. Stel een Directeur-Generaal Maritiem aan die zich als gelijkwaardig interdepartementale gesprekspartner bezig houdt met maritieme zaken.”

 

Maritieme Strategie

De Maritieme Strategie behandelt de thema’s Human Capital, Innovatie, Handel, Bereikbaarheid, Veiligheid en Milieu en Veiligheidsdreigingen en Stabiliteit. De aanwezigen inventariseerden 1 februari wat concrete prioriteiten en actiepunten zijn. Die worden de komende maanden verwerkt tot een concreet werkplan. Dat moet in het najaar van 2017 klaar zijn. Met als doel de actiepunten uit de Maritieme Strategie van 2105 te actualiseren.

Begin 2015 heeft de Tweede Kamer de rijksbrede Maritieme Strategie vastgesteld. De strategie beschrijft de ambitie om de internationale toppositie van de maritieme cluster te verstevigen en te behouden. Zodat Nederland in 2025 ook nog een maritieme speler van betekenis is.

 

foto: Erik Jansen Fotografie

Delen

- Advertentie -

Meer

Laat een reactie achter

Vul uw opmerking in!
Vul je naam in

- Advertentie -
- Advertentie -

- Advertentie -
- Advertentie -