School voor Scheepsmodelbouw viert eerste verjaardag

0

De School voor Scheepsmodelbouw in Baasrode bestaat één jaar. De modelbouwers uit Baasrode richtten de VZW samen met een groep sympathisanten op in maart 2014. De hobbyisten waren, onder leiding van meester-modelbouwer Maurice Kaak, vóór die tijd al jarenlang samen aan de slag. Ze bouwen historische scheepsmodellen naar de authentieke tekeningen.

Maurice Kaak.
Meester-modelbouwer Maurice Kaak aan het werk.


Sinds een jaar bundelen ze hun krachten onder de vlag van de School voor Scheepsmodelbouw. Er wordt gewerkt aan een Antwerpse knots, een Willebroekse boot, een loodskotter met als thuishaven Oostende, een otter, en een overnaads sloepje als bijboot bij de loodskotter.

De School voor Scheepsmodelbouw is gevestigd op de locatie van Scheepswerven Baasrode (Sint-Ursmarusstraat 135, 9200 Baasrode). Gelegen aan de Schelde focust de VZW zich op schepen die iets te maken hebben met de werven uit het Vlaamse Scheldegebied.

 

Restaureren

De “school” legt zich eveneens toe op de restauratie van bestaande modellen. Ook dat gebeurt met respect voor de historische correctheid. Zo heeft Maurice Kaak onlangs in opdracht van De Vrienden van het Nationaal Scheepvaartmuseum een scheepsmodel van een Chinese jonk onder handen genomen. De modelbouwers hebben daarvoor het nodige documentatiewerk verricht. Het gerestaureerde model is de komende twee jaar te bezichtigen in het Scheepvaartmuseum van Shanghai.

 

De School voor Scheepsmodelbouw is regelmatig te zien op maritieme evenementen in België en Nederland. Op 1 en 2 mei zijn de leden in Arnemuiden. Van 28 tot 31 mei is Oostende voor Anker aan de beurt. In Baasrode zijn de modelbouwers elke zaterdag tussen 09.00 en 18.00 uur aan het werk zien.

 

 

Article bottom ad

Laat een reactie achter

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.