Schone zeeschepen krijgen korting op havengeld

0

Vanaf 1 januari 2011 gaan de havens van Amsterdam, Moerdijk, Dordrecht en Rotterdam schone zeeschepen belonen met een korting op het havengeld. Het gaat om schepen die goed scoren op de Environmetal Ship Index (ESI). Dit is een nieuwe internationale maatstaf voor de uitstoot van schepen. Schepen die beter presteren dan de wettelijke norm, worden met een korting beloond.

ESI is een certificaat dat vanaf 1 januari 2011 op verzoek van de scheepseigenaar wordt verstrekt door het World Ports Climate Initiative. De ESI is ontworpen door de havens van Le Havre, Bremen, Hamburg, Antwerpen, Amsterdam en Rotterdam. De index geeft de milieuprestatie van schepen weer op basis van de uitstoot van luchtverontreiniging (NOx en SOx) en CO2. Havens en andere nautische dienstverleners over de hele wereld kunnen de index gebruiken om schepen te belonen en zodoende duurzaam gedrag in de scheepvaart te stimuleren.

Vergroening
De havens van Amsterdam, Moerdijk, Dordrecht en Rotterdam gaan als eerste ESI gebruiken om schone zeeschepen te belonen. President-directeur Hans Smits van Havenbedrijf Rotterdam en directeur Dertje Meijer van Haven Amsterdam voeren hierin dezelfde strategie: “Het is van groot belang dat zeehavens zich duurzaam ontwikkelen. Daarin past vergroening van haventarieven en het belonen van schone schepen. Hoe meer havens en schepen de ESI gebruiken, hoe meer dit zal leiden tot gedragsbeïnvloeding in de scheepvaart.” Inmiddels hebben ook Antwerpen, Hamburg en Bremen aangegeven de ESI te gaan gebruiken.

World Ports Climate Initiative
World Ports Climate Initiative is een collectief van 55 toonaangevende havens die zich actief inzetten voor het verminderen van luchtverontreiniging en de uitstoot van CO2 in het bijzonder. Dat doet het onder auspiciën van de International Association of Ports and Harbors, de internationale belangenbehartiger van zeehavens.

Article bottom ad

Laat een reactie achter

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.