"Schone schepen voor Transferium" 

0

Havenbedrijf Rotterdam wil dat de shuttle tussen de Maasvlaktes en het nieuw te bouwen containertransferium in Alblasserdam met schone binnenschepen wordt uitgevoerd. Het transferium is bedoeld om grote hoeveelheden containers over water te vervoeren in plaats van over de weg.

Dat is een van de maatregelen om de extra milieuvervuiling door het extra transport na aanleg van Maasvlakte 2 te compenseren. Hij maakt dele uit van een pakket dat Havenbedrijf Rotterdam met Milieudefensie heeft afgesproken.
De twee organisaties sloten in 2009 een akkoord waarmee het Havenbedrijf een rechtszaak over aanleg van Maasvlakte 2 voorkwam. In ruil daarvoor zegde het Havenbedrijf toe dat de uitstoot van schadelijke stoffen als gevolg van Maasvlakte 2 in 2020 10 procent lager zal liggen dan verwacht werd in de milieueffectrapportages.
Dat akkoord is de afgelopen twee jaar uitgewerkt. Tal van mogelijke maatregelen zijn daarbij doorgerekend op hun effecten en kosten en beoordeeld op hun haalbaarheid. Concreet betekent het een vermindering van 25 ton fijnstof, 166 ton zwaveloxide en 380 ton stikstofoxide per jaar. Dat is ongeveer de uitstoot van alle personenauto’s in de stad Utrecht.

Korting op havengeld voor schone zeeschepen
Het maatregelenpakket omvat onder andere korting op het havengeld voor schone zeeschepen, energiezuinig en schoon materieel op containerterminals, efficiëntere afhandeling van de scheepsbezoeken voor de zeevaart en het verminderen van de uitstoot van de vaartuigen van het Havenbedrijf zelf.
Met de invoering van sommige maatregelen is inmiddels gestart, andere zitten nog in het onderzoeks- of overlegstadium. Zo geeft Rotterdam sinds 1 januari 2011 korting voor schepen die goed scoren op de Environmental Ship Index.

Article bottom ad

Laat een reactie achter

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.