Schipper veerpont verdrinkt na aanvaring

0

Het lichaam van de schipper van de veerpont AA op het Amsterdam-Rijnkanaal is gistermiddag geborgen. Vrijdagochtend voer om 7.00 uur een Duits binnenschip over het RWS-voetveer tussen Nieuwer ter Aa en Breukelen. De pont sloeg daarbij om.

Het pontje werd aangevaren door het Duitse motorschip Stadt Fürth. Meteen werd groot alarm geslagen. Na het ongeluk werd in elk geval de schipper van de pont, Hendrik Plomp (1954), vermist. Die blijkt inderdaad te zijn verdronken.Onbekend was of en hoeveel passagiers aan boord waren ten tijde van het ongeluk.

De pont is eigendom van Rijkswaterstaat en wordt sinds 2003 geëxploiteerd door SwetsODV. Dat bedrijf meldt dat Hendrik Plomp dertig jaar ervaring als binnenvaartschipper had voordat hij twee jaar geleden een van de schippers werd op de AA.
Op de eigen website schrijft SwetsODV: “Directie en medewerkers zijn zeer aangeslagen door het verlies van een fijne en hardwerkende collega. Hun gedachten gaat uit naar de vrouw, kinderen en andere familieleden van de heer Plomp.”

Dreggen
Duikers hebben de met kiel omhoog liggende veerpont onderzocht, maar vonden geen slachtoffers. Toen de kans op overlevenden was opgegeven, ging het KLPD dreggen. In de loop van de middag werd het stoffelijk overschot van de veerman gevonden.
Via de regionale radio werden mogelijke getuigen dringend opgeroepen zich te melden. Op die manier probeerde men te kunnen vaststellen of er tijdens de aanvaring passagiers aan boord waren. Achteraf gaat men ervan uit dat dat niet het geval was.

(foto’s Hans Heiligers)

Scholieren
Wigle Visser woont langs de dijk, op een steenworp afstand van de veerstoep. Zijn echtgenote zou vijf minuten na het ongeluk ook op het pontje stappen. Visser is vol lof over de hulpverlening: “Binnen een kwartier stond de Kanaaldijk vol met hulpverleners.”
Ook vanuit de lucht is (met warmtecamera’s) onmiddellijk gezocht naar mogelijke slachtoffers. Het Amsterdam-Rijnkanaal werd direct afgesloten in beide richtingen. Er ontstonden aan beide zijden lange files met wachtende schepen.
Op de Kanaaldijk stonden veel scholieren die normaal gesproken tussen 7.00 en 8.00 uur tot de klantenkring van de veerdienst behoren. Door de herfstvakantie was dat nu niet het geval.
Het KLPD heeft uitgebreid onderzoek gedaan aan boord en langszij het ms Stadt Fürth.
De Onderzoeksraad voor de Veiligheid heft ter plekke informatie verzameld. Mogelijk stelt de raad een onderzoek in.

(Hans Heiligers/Martin Dekker)

Article bottom ad

Laat een reactie achter

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.