- Advertentie -
- Advertentie -
HomeNieuwsScheepvaartroutes Noordzee aangepast om windparken

Scheepvaartroutes Noordzee aangepast om windparken

- Advertentie -

Delen

In de nacht van 31 mei op 1 juni veranderen de scheepvaartroutes ten zuiden van Rotterdam en voor de kust van Zeeland en België. De routes worden aangepast vanwege de komst van windparken in dit deel van de Noordzee.

Ook verbetert hierdoor de bereikbaarheid van de mainports, aldus Rijkswaterstaat. Nederland en België hebben intensief samengewerkt in de voorbereiding en uitvoering van deze ingrijpende wijziging.

Rijkswaterstaat vergroot meteen de huidige anker- en beloodsingsplaatsen langs het zuidelijk deel van de Nederlandse Noordzeekust. Met de nieuwe routering ontstaat een doorgaand vaarwegenstelsel van Frankrijk tot aan Duitsland. De doorstroming naar havens zou erdoor moeten verbeteren.

 

Complex

Het omzetten van de oude naar de nieuwe situatie is een complexe operatie die in enkele dagen wordt gerealiseerd. Om de nieuwe scheepvaartroutes aan te geven verlegt Rijkswaterstaat in de laatste week van mei de boeien in het Nederlandse deel van de Noordzee. Ook in België worden de boeien verlegd.

De oude scheepvaartroutes blijven van kracht tot het omslagpunt op 1 juni 2017, 02.00 uur lokale tijd. De scheepvaart wordt voor, tijdens en vlak na de wijzigingen intensief geïnformeerd via scheepvaartberichten.

 

Zeekaarten

De afgelopen maanden hebben Nederland en België de zeekaarten laten aanpassen en nationale en internationale gebruikers van de Noordzee geïnformeerd. De verkeersbegeleiding van de Gemeenschappelijk Nautische Autoriteit (GNA) zal het verkeer op zee in de dagen rond de wijziging extra informeren en begeleiden. Ook staat de Kustwacht vanuit het Kustwachtcentrum paraat om te assisteren met de inzet van vaartuigen of hulp vanuit de lucht.

 

360.000 scheepsbewegingen

De Noordzee is één van de drukst bevaren zeeën ter wereld. Op het Nederlands deel van de Noordzee vinden 260.000 scheepsbewegingen per jaar plaats; op het Belgische deel 100.000.

55 procent van deze schepen komt naar of vertrekt uit een haven in Nederland of België. De toenemende drukte op zee vraagt om zorgvuldige ruimtelijke planning, zeker met de bouw van windparken in het windenergiegebied Borssele (2019) en de bestaande en nog te bouwen windparken in het Belgische gebied, grenzend aan windenergiegebied Borssele.

Naast scheepvaart en windparken wordt de Noordzee ook gebruikt voor offshore activiteiten, visserij, zandwinning, kustbescherming, Defensie, kabels en leidingen en zijn er aangewezen natuurgebieden.

foto’s: Rijkswaterstaat

Delen

- Advertentie -

Meer

Laat een reactie achter

Vul uw opmerking in!
Vul je naam in

- Advertentie -
- Advertentie -

- Advertentie -
- Advertentie -