Scheepsbouw ziet exportkansen

0

Bijna 60 procent van de Nederlandse scheepsbouwbedrijven verwacht in 2011 een sterke groei van de export. Die groei zou voornamelijk moeten komen uit opkomende landen zoals China, Brazilië, India en Rusland. Grote Europese markten, zoals de Duitse, blijven belangrijk, maar dragen relatief minder bij aan de groei. Als meest kansrijke sectoren worden genoemd de offshore, baggersector en werkschepen. Deze conclusies komen uit de exportenquête 2011 van Scheepsbouw Nederland.

De enquête is gehouden onder 480 werven en toeleveranciers. Bijna driekwart van die bedrijven is internationaal actief. Export is bij deze bedrijven goed voor bijna twee derde van de omzet.
De meeste bedrijven exporteren direct vanuit Nederland of via een agent. Ruim een derde van de bedrijven heeft een eigen vestiging in het buitenland en bijna een kwart heeft een strategische samenwerking met een buitenlandse partner. Internationaal ondernemen betekent voor ruim 40 procent van de bedrijven ook het inkopen van onderdelen uit het buitenland.

Article bottom ad

Laat een reactie achter

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.