Scheepsbouw Nederland optimistisch

0

De Nederlandse scheepsbouwcluster was in 2009 goed voor een omzet van 7,3 miljard euro en een werkgelegenheid van omgerekend 34.500 fulltime-banen. In zijn toelichting op het jaarverslag 2009 constateerde voorzitter ir. J.J.C.M. van Dooremalen van Scheepsbouw Nederland vandaag dat de Nederlandse scheepsbouw onder het recordjaar 2008 presteerde, maar zich nog steeds op een opvallend hoog niveau begeeft.

“Scheepsbouw Nederland is optimistisch over de kansen voor onze sector. Dit komt omdat we actief zijn binnen hoogtechnologische marktsegmenten die relatief minder getroffen worden door de recessie. In deze niches is het opvallend dat het aantal aanvragen in vergelijking met een jaar geleden sterk is toegenomen. De Nederlandse scheepsbouw kiest voor export en kennisontwikkeling en investeert in scholing van huidige en toekomstige werknemers”, aldus Van Dooremalen.
“Door ons ondernemerschap presteren we beter dan onze Europese concurrenten”, meent hij. “Het is zaak deze keuze kracht bij te zetten en een gezamenlijke innovatieagenda op te stellen. Alleen zo zijn we voorbereid op het komende decennium.”
Daarvoor ligt de eerste verantwoordelijkheid bij de sector zelf, stelt Scheepsbouw Nederland. De branchevereniging doet een dringend beroep op de overheid om deze ambities te ondersteunen in de vorm van launching customership, een actief innovatiebeleid en het helpen herstellen van gelijke concurrentievoorwaarden binnen Europa.

Zeescheepsnieuwbouw
In totaal zijn er in 2009 176 zeegaande schepen opgeleverd. De orderintake betrof 37 schepen met een waarde van 400 miljoen euro. Het exportaandeel bedraagt 75 procent.

Maritieme toeleveranciers
De maritieme omzet van de circa 750 Nederlandse maritieme toeleveranciers bedroeg in 2009 ongeveer 5,4 miljard euro. De totale werkgelegenheid in de Nederlandse maritieme toelevering bedroeg eind 2009 21.000 voltijds arbeidsplaatsen.

Reparatie, conversie en onderhoud
Nederland behoort tot de grootste reparatielanden in Europa. De omzet bedroeg in 2009 485 miljoen euro. De werkgelegenheid circa 1.900 FTE.

Kleine scheepsbouw
In 2009 ontvingen de werven opdrachten voor 37 schepen met een totale waarde van 149 miljoen euro. Opgeleverd werden 170 schepen ter waarde van 745 miljoen euro. De orderportefeuille per 31 december 2009 bedroeg 68 schepen met een totale waarde van 335 miljoen euro.

Grote jachtbouw
In 2009 zijn 19 superjachten opgeleverd en 8 nieuwe opdrachten genoteerd met een waarde van circa 213 miljoen euro. De orderportefeuille omvatte eind december 76 superjachten voor een waarde van 2,7 miljard euro.

Article bottom ad

Laat een reactie achter

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.