- Advertentie -
- Advertentie -
HomeNieuwsSAV Ahoy: op naar het 70e Kerstbal!

SAV Ahoy: op naar het 70e Kerstbal!

- Advertentie -

Delen

Zo af en toe vraagt nog iemand aan voorzitter Robbert Klaverdijk of zijn vereniging iets te maken heef met Ahoy Rotterdam. “Nee, dus. Helemaal niets!” Scheepvaart Amusements Vereniging Ahoy is ook niet genoemd naar het beurscomplex bij Zuidplein, dat in 1971 werd geopend. SAV Ahoy is veel ouder en viert dit jaar haar 70e verjaardag. Dat gebeurt op het jaarlijkse Kerstbal, op vrijdag 22 december in The Boathouse Kralingen.

De vereniging zag in 1947 het levenslicht om na de donkere oorlogsjaren de gezelligheid terug te brengen. Samen met familie, vrienden en collega’s uit de vaart af en toe een feestje te bouwen, te dansen. Aanstichters waren de broers Jo en Gerard Faasse. De laatste zou maar liefst 41 jaar voorzitter zijn.

Klaverdijk vervult die functie sinds vorig jaar, toen hij Fré Molegraaf opvolgde. In de 70-jarige historie is hij pas de vijfde voorzitter. Het bestuur bestaat verder uit Joyce Deen (secretaris), Kees Wirken (penningmeester), Edwin Diepeveen, Joop den Haan, Venita Bosman en Theresia Lindhout.

 

Nieuwe generaties

Vroeger waren er meerdere feesten per jaar. Tegenwoordig concentreert de vereniging zich op het Kerstbal. “Dat willen we voor altijd behouden en doorgeven aan nieuwe generaties”, zegt Joyce. “Zoals ik er zelf ook mee ben opgegroeid. Ik herinner me nog heel goed hoe graag ik als tiener ook mee wilde als m’n ouders vroeger gingen. Maar ik was nog te jong.”

“Zeventig jaar is niet niks. Deze traditie is het waard om je voor in te zetten”, vindt Robbert.

Het Kerstbal is de laatste jaren meer en meer in trek bij jongeren. Joyce: “Tien jaar geleden werd de gemiddelde leeftijd steeds hoger. Toen waren de 60-plussers in de meerderheid. Nu zijn de 40’ers en 50’ers goed vertegenwoordigd en groeit het aandeel van de jeugd. Je mag vanaf je 16e lid worden. Er is een heel gezellige groep van rond de 18, 20 jaar.”

 

Drukker dan vorig jaar

“We willen de komende jaren groeien. Het aantal leden is, na een aantal moeilijke jaren, al weer toegenomen. Het zijn er nu bijna 450. We willen naar 500, 600 toe. Niet iedereen kan naar het Kerstbal komen, maar ze blijven wel lid. Zo steunen ze de vereniging.”

Degene die steevast als eerste zijn contributie betaalt, is Bernhard van Welzenes. “Ook al komt hij nooit”, zegt Robbert. “Begrijpelijk: als aalmoezenier is hij rond Kerst natuurlijk veel te druk met allerlei andere dingen.”

De leden komen uit heel Nederland. Het Kerstbal was – op een enkel uitstapje in het verleden na – altijd in Rotterdam. Aan Palace, WTC en Hulstkampgebouw bewaart menigeen nog warme herinneringen.

Net als vorig jaar is het Kerstbal deze keer in The Boathouse Kralingen, een locatie die ook bekend is doordat binnenvaartsociëteit De Wandelgang er een poosje plaatsvond. “Een fantastische locatie”, zegt Joyce. “Het was meteen een succes. Iedereen was enthousiast. Daarom keren we er dit jaar terug.”

Aangezien het deze keer nog drukker lijkt te worden dan in 2016, komen er op het terras pagode­tenten. Dat biedt meteen ook ruimte voor een extra bar.

 

Galakleding

“Het is met al die verschillende leeftijden zaak een programma samen te stellen dat iedereen aanspreekt”, zegt Kees. “Gelukkig lukt dat. In het begin moet de muziek niet te hard zijn; dan willen mensen vooral praten.” Robbert: “In deze tijd van Facebook en Whatsapp willen mensen elkaar ook graag nog echt ontmoeten. Samen feest vieren.”

“Belangrijk is dat je een goede band hebt”, weet Kees. “Dit jaar is dat Stoot, een coverband die alle muziekstijlen kan spelen. Tussen hun optredens door zorgt dj Laurenzo ervoor dat we kunnen blijven dansen.”

“Vroeger traden er ook wel bekende artiesten op”, vervolgt hij. “Lee Towers, Esther Hart en Jan  Smit zijn geweest. Nu kiezen we daar bewust niet meer voor. Dergelijke artiesten kosten veel geld, ze komen maar voor een half uurtje en ze vallen niet eens bij iedereen in de smaak. Dan kun je dat geld beter aan het feest zelf besteden.” Aan het eten bijvoorbeeld. Er is dit jaar een uitstekend buffet, met onder meer saté, flammkuchen en beenham.

Robbert Klaverdijk, Joyce Deen en Kees Wirken, met op de achtergrond de locatie voor het komende Kerstbal: The Boathouse Kralingen.

Er geldt een kledingvoorschrift: gala. Robbert: “In trainingspak kom je er niet in. We willen het feestelijk en een beetje formeel houden.” Joyce: “Iedereen kan ook een professionele foto laten maken en er is een verkiezing van de mooist geklede man en vrouw. Leuk om te zien dat mensen er echt moeite voor doen om er mooi uit te zien.”

De contributie van SAV Ahoy bedraagt dit jaar 58 euro (indien aangemeld vóór 1 december). Daarmee krijgt men automatisch toegang tot het Kerstbal. Leden mogen een introducé meenemen. Die betaalt tot 1 december 68 euro; na die datum 88 euro. Aanmelden kan telefonisch via 0622 79 91 45 en per mail: [email protected].

 

Robbert Klaverdijk, Joyce Deen en Kees Wirken, met op de achtergrond de locatie voor het komende Kerstbal: The Boathouse Kralingen.

Delen

- Advertentie -

Meer

Laat een reactie achter

Vul uw opmerking in!
Vul je naam in

- Advertentie -
- Advertentie -

- Advertentie -
- Advertentie -