Sancties tegen Rusland raken Rotterdamse haven

0
Een Russische LNG-tanker in de Rotterdamse haven. (foto Martin Lueke / Shutterstock.com)
De oorlog in Oekraïne en de sancties tegen Rusland kunnen grote gevolgen hebben voor de Rotterdamse haven. Circa 15 procent van de lading die hier wordt overgeslagen komt uit of gaat naar Rusland.

62 miljoen ton van de bijna 470 miljoen ton overslag in de Rotterdamse haven is Rusland-georiënteerd, zo meldt Havenbedrijf Rotterdam op zijn website. Er wordt vooral olie en gas uit Rusland geïmporteerd via de haven van Rotterdam. “Grofweg komt op dit moment 20% van de kolen uit Rusland, 20% van de olieproducten, 25% van het LNG en 30% van de ruwe olie.”

Knelpunten en hogere prijzen

Het is nog onvoorspelbaar hoe de gebeurtenissen in Oekraïne uitpakken voor deze goederenstromen en voor Rotterdam. “De aanvoer kan in principe van elders komen, maar omdat het om grote hoeveelheden gaat zal dat hoogstwaarschijnlijk tot knelpunten en hogere prijzen leiden”, aldus Havenbedrijf Rotterdam.

Dat wijst erop dat ook circa 10 procent van de Rotterdamse containeroverslag gelinkt is aan Rusland en geraakt zal worden door de boycot. Daarnaast exporteert Rusland onder meer staal, koper, aluminium en nikkel via Rotterdam.

 

Laat een reactie achter

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.