- Advertentie -
- Advertentie -
HomeNieuwsRWS wijst recreatievaart op ‘veilig snel varen’

RWS wijst recreatievaart op ‘veilig snel varen’

- Advertentie -

Delen

“Nu het in heel Nederland meivakantie is, barst ook het pleziervaartseizoen weer bijna los. Als het mooier weer wordt, gaan weer veel recreanten het water op.” Rijkswaterstaat vraagt dit jaar extra aandacht voor de (spel)regels rondom snelvaren.

“Met een snelle motorboot, zoals een speedboot, rib, waterscooter of jetski, het water op is voor veel mensen geweldig. Mobiel verkeersleiders van Rijkswaterstaat zien tijdens de reguliere patrouilles en handhavingsacties echter dat veel bestuurders zich bewust of onbewust niet aan de regels houden.” Aldus de vaarwegbeheerder. De verkeersleiders op het water geven voorlichting en handhaven als buitengewoon opsporingsambtenaar de regels.

Rijkswaterstaat zet, “om het voor alle vaarweggebruikers leuk en veilig te houden”, de belangrijkste regels op een rij. Als schipper van een snelle motorboot/waterscooter:

·        ben je tenminste 18 jaar
·        heb je een geldig vaarbewijs (aan boord)
·        heb je een registratiebewijs van je vaartuig (aan boord)
·        houd je je aan de snelheidsregels
·        heb (en gebruik je) een dodemanskoord (of vergelijkbare voorziening) op je vaartuig, dat ervoor zorgt dat de motor automatisch afslaat als je plotseling overboord valt
·        draag je een reddingsvest als je het vaartuig staande bestuurt
·        heb je voor elke opvarende een reddingsvest binnen handbereik

 

Maximumsnelheid: 20 kilometer per uur

Op het water geldt voor snelle motorboten een landelijke maximumsnelheid van 20 kilometer per uur. Sneller varen mag alleen in de speciaal aangewezen snelvaargebieden. Een overzicht van de snelvaargebieden en gebieden waar men mag waterskiën is te vinden in de Regeling snelle motorboten Rijkswateren 1995 en op de overzichtskaart snelvaargebieden van Varen doe je Samen.  De bebording langs de vaarweg is altijd leidend.

 

Op de uitkijk

Voor waterskiën gelden dezelfde regels als voor het varen met een snelle motorboot. Aanvullend daarop geldt dat tijdens het waterskiën, behalve de bestuurder en schipper van de boot, een extra persoon van ten minste 15 jaar aan boord moet zijn. Deze let als uitkijk voortdurend op de skiër(s) en de directe omgeving.

 

Jetski’s

De (spel)regels voor snel varen gelden voor alle kleine schepen die korter zijn dan 20 meter en sneller kunnen varen dan 20 kilometer per uur; dus ook voor waterscooters en jetski’s. Rijkswaterstaat roept schippers van snelle motorboten op rekening te houden met andere recreanten op het water, hen niet te hinderen door veel herrie of golven te maken en ze niet in gevaar te brengen.

 

Delen

- Advertentie -

Meer

Laat een reactie achter

Vul uw opmerking in!
Vul je naam in

- Advertentie -
- Advertentie -

- Advertentie -
- Advertentie -