- Advertentie -
- Advertentie -
HomeNieuwsRWS gaat over op duurzame navigatieverlichting

RWS gaat over op duurzame navigatieverlichting

- Advertentie -

Delen

Voor 10 miljoen euro vervangt Rijkswaterstaat de navigatielichten langs de kust en rijksvaarwegen. De nieuwe installaties zijn voorzien van ledlampen en zonnepanelen. Door het energieverbruik met 100 procent terug te dringen en enorm op de beheer- en onderhoudskosten te besparen, wordt die investering in tien jaar terugverdiend.

 

Staatssecretaris Atsma drukte op de bekende rode knop als startsignaal.

Maandagavond 26 maart stelde verantwoordelijk staatssecretaris Joop Atsma (van Infrastructuur en Milieu) de verduurzaamde navigatielichten langs de Dordtsche Kil officieel in gebruik. “Nederland is een van de Europese koplopers in de ontwikkeling van energiezuinig licht. En dat betaalt zich hier driedubbel uit: minder energie, minder onderhoud, minder kosten”, stelde Atsma aan boord van het passagiersschip De Halve Maen (dat zelf ook op zonne-energie vaart), waarmee genodigden de navigatielichten vanaf het water konden bekijken.

Autonoom
Vorig jaar is aannemer Tebezo begonnen met het vervangen van circa 700 navigatielichten aan de kust, bij havens en op rijksvaarwegen. De nieuwe installaties zijn voorzien van ledlampen, zonnepanelen en accu’s en kunnen zodoende autonoom en zonder stroomverbruik functioneren. Het vervangingsproject duurt tot 2014.
De aanschaf van de nieuwe duurzame generatie navigatielichten past in het Rijkswaterstaat-project ZekerDuurzaam. Eind 2014 moeten bijna alle lichtopstanden in Nederland van energiezuinige en onderhoudsvriendelijke ledverlichting zijn voorzien. “Zo wordt onze ecologische voetafdruk steeds kleiner”, zei Atsma tijdens de opleveringshandeling.

Geen verbruik
Tijdens zijn speech benadrukte staatssecretaris Atsma het belang van dit duurzame project om de CO2-uitstoot langs de vaarwegen terug te dringen. “De toegepaste combinatie van led en zonnepanelen is een prachtvoorbeeld van hoe het kan én moet! Het is mooi dat in 2014 het laatste ‘peertje’ wordt uitgedraaid en vervangen door een energiezuinige ledlamp. Zo bespaart Rijkswaterstaat 100 procent op conventionele energie.”

 

Aannemer Karst Beens geeft uitleg bij enkele van de nieuwe typen navigatielichten. projectleider Leo van der Harst en Joop Atsma luisteren en kijken toe. (foto’s MG Redacties)

De lichtopstanden werken autonoom en zijn betrouwbaarder en onderhoudsvriendelijker. “We verbruiken geen elektriciteit meer uit het openbare energienet”, aldus projectleider Leo van der Harst van Rijkswaterstaat. ”De stroom voor de nieuwe lampen komt van zonnepanelen die onderhoudsvrije accu’s voeden. Hierdoor besparen we fors op onderhoudskosten. De nieuwe lichten zijn trouwens ook beter zichtbaar voor de scheepvaart.”

260.000 kilo CO2 minder
De energiebesparing (460.000 kW) dankzij de nieuwe, door Tebezo geleverde navigatielichten is circa 100.000 euro per jaar. De lagere kosten voor onderhoud en beheer – die nu ook door de aannemer uit Genemuiden worden verzorgd – bedragen een veelvoud: 900.000 euro.
De jaarlijkse besparing van 1 miljoen euro zorgt ervoor dat Rijkswaterstaat de investering in tien jaar terugverdient. De CO2-uitstoot vermindert met 260.000 kilo.

Delen

- Advertentie -

Meer

Laat een reactie achter

Vul uw opmerking in!
Vul je naam in

- Advertentie -
- Advertentie -

- Advertentie -
- Advertentie -