RWG: een IT-bedrijf dat containers overslaat

0

Rotterdam World Gateway is  nu ook officieel in bedrijf. De opening van de ultramoderne terminal op Maasvlakte 2 vond vrijdag 11 september plaats. Het is de tweede nieuwe containerterminal voor de Europese mainport. In april ging buurman APMT Terminals Maasvlakte 2 al open.

Het openingsprogramma van RWG bestond uit een spectaculaire show. Als sprekers traden Ronald Lugthart (managing director van RWG), Rob van Dijk (bestuursvoorzitter van RWG), Allard Castelein (president-directeur van Havenbedrijf Rotterdam) en Sultan Ahmed bin Sulayem (voorzitter van medeaandeelhouder DP World) aan. Ahmed Aboutaleb verrichtte samen met Ronald Lugthart de officiële openingshandeling. De Rotterdamse burgemeester zei over de nieuwste aanwinst in de Rotterdamse haven: ‘Als we als wereldhaven een wereldspeler willen blijven, hebben we excellente bedrijven nodig die klaar zijn voor de toekomst. RWG is zo’n bedrijf.’

 

Drie barge-/feederkranen

RWG is erop gericht zo efficiënt mogelijk op- en overslag van containers uit te voeren. De capaciteit van de terminal bedraagt 2,35 miljoen TEU per jaar. Voor elke modaliteit zijn dedicated overslagvoorzieningen voorhanden, of het nu om binnenvaartschepen gaat, overslag via het spoor of over de weg. De terminal beschikt over elf diepzeekranen, drie barge-/feederkranen, twee railkranen en 50 automatisch stapelkranen.

RWG is een internationaal consortium dat bestaat uit de vier wereldwijd opererende containerrederijen APL (Singapore), MOL (Japan), HMM (Zuid-Korea) en CMA CGM (Frankrijk), en terminal operator DP World (Dubai).

 

Automatisering

De terminal van RWG is innovatief en verregaand geautomatiseerd. ‘Onze hele terminal wordt met zijn volautomatische kranen dagelijks gerund door een team van maximaal 10 à 15 man’, aldus Lugthart. Bij RWG werken daardoor slechts 180 mensen, en dat zijn vooral IT-specialisten.

‘Het gaat om een nieuwe stijl van afhandeling. We zijn in feite een IT-bedrijf dat containers overslaat, een containerbedrijf 3.0. RWG wil hiermee een voorbeeld zijn voor de wereld.’

 

Kranen wekken eigen stroom op

Met volledig elektrische kranen, die aangedreven worden door 100% duurzame energie, zet RWG volgens eigen zeggen nieuwe standaarden in de containersector. ‘Veiligheid en duurzaamheid zijn geen holle frasen maar waarden die ons gedrag elke dag bepalen, ook richting onze klanten. Duurzaamheid is belangrijk voor ons. De volautomatische, onbemande kranen wekken bijvoorbeeld hun eigen stroom op’, aldus Lugthart.

 

Burgemeester Ahmed Aboutaleb en RWG-directeur Ronald Lugthart verrichtten samen de openingshandeling. (foto’s RWG)
Burgemeester Ahmed Aboutaleb en RWG-directeur Ronald Lugthart verrichtten samen de openingshandeling. (foto’s RWG)
Article bottom ad

Laat een reactie achter

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.