Russische marine blijft weg bij Wereldhavendagen

0

Zonder opgaaf van reden heeft de Russische marine zijn deelname aan de Wereldhavendagen afgezegd. De Russen zouden in Rotterdam van de partij zijn met een marineschip en een muziekkapel. Het thema van het evenement, dat komend weekend plaatsvindt, is ‘Van Wolga tot Maas’ en staat in het teken van de eeuwenoude vriendschapsband en handelsbetrekkingen tussen Nederland en Rusland.

Volgens directeur Sabine Bruijnincx van de Wereldhavendagen staat het “woest aantrekkelijk programma” nog steeds als een huis: “We hebben meer dan 200 verschillende programmaonderdelen in de aanbieding. Een flink deel van de excursies zit al vol en de weersverwachting is optimaal. Dit worden prachtige Wereldhavendagen.”

Protesten
Bruijnincx vindt het jammer dat de Russen op het laatste moment afhaakten. “Zeker, want het zou toch wel een bijzonder bezoek zijn. Een Russisch marineschip zie je niet elke dag in Rotterdam.” Naar de reden voor het afzeggen moet de directeur gissen. “Daar hebben we geen opgaaf van reden voor gekregen.”
Mogelijk heeft het te maken met protesten tegen Russische anti-homowetgeving. Begin deze week werd een beeld van tsaar Peter de Grote op de Parkkade in Rotterdam met roze verf overgoten.

Het Korps Mariniers demonstreert in Rotterdam de bevrijding van een gekaapt schip. Zoals hier in ht echt gebeurt bij de EU-antipiraterijmissie Atalanta in Somalië. (foto Ministerie van Defensie)

Marine
Voor de marineliefhebbers valt er nog genoeg te genieten op 6, 7 en 8 september. De Britse marine is aanwezig met mijnenjager HMS Brocklesby en de Koninklijke Marine pakt groots uit met Oceangoing Patrol Vessel Zr. Ms. Friesland, onderzeeboot Zr. Ms. Dolfijn en duikvaartuig Argus. Het Korps Mariniers neemt twee landingsvaartuigen en een paar snelle FRISC-onderscheppingsvaartuigen mee. Speciale eenheden van het Korps tonen hoe zij een gekaapt schip bevrijden van piraten en de nieuwe maritieme NH-90 helikopter laat het publiek zien waar hij toe in staat is.

Laat een reactie achter

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.