De overslag in Rotterdam is in 2015 in totaal 4,9% gestegen tot 466,4 miljoen ton. De groei komt bijna volledig voor rekening van de toegenomen overslag van ruwe olie en olieproducten. De overslag van containers daalde daarentegen, met 0,5% naar 12,2 miljoen TEU.
Allard Castelein, CEO van het Havenbedrijf Rotterdam, zei bij de presentatie van de cijfers vrijdag 15 januari: “De lage olieprijs zorgt voor hoge marges bij de raffinaderijen, zodat ze veel ruwe olie laten aanvoeren om te raffineren. Dat geldt niet alleen voor de raffinaderijen in Europa maar ook voor die in Rusland. De laatste produceren relatief veel stookolie die via Rotterdam naar het Verre Oosten wordt verscheept. Het gevolg is een toename van de overslag van ruwe olie met 8% en van olieproducten met 18%.”
Naast een forse toename van de overslag van stookolie, werd meer gasolie en diesel aangevoerd voor de Europese markt. De overslag van LNG nam maar liefst 91,3% toe, maar absoluut gezien is dit met 2,3 miljoen ton nog een klein segment.
Kolen in de plus
De overslag van ertsen en schroot nam 0,6% af tot 33,9 miljoen ton. Weliswaar nam de vraag naar staal iets toe, maar dit werd tenietgedaan door de import van goedkoop Chinees staal.
De hoeveelheid overgeslagen kolen nam 1,0% toe tot 30,7 miljoen ton. De aanvoer van kolen bestaat in Rotterdam voor ongeveer 40% uit cokeskolen die worden gebruikt in hoogovens en voor 60% uit kolen voor elektriciteitscentrales. Het leeuwendeel daarvan wordt in Duitsland gebruikt. De vraag naar energiekolen nam in Duitsland af door de toename van zonne- en windenergie. In Nederland zorgde de ingebruikname van twee nieuwe centrales op de Maasvlakte voor een toenemende vraag.
Goede oogsten zorgden voor minder import van vooral oliezaden en veevoer, waardoor de overslag van agribulk 3,8% daalde tot 10,8 miljoen ton.
Containers
De overslag van containers daalde 0,5% tot 12,2 miljoen en 1,1% in gewicht tot 126,3 miljoen ton. De start van het jaar was nog goed – in het eerste halfjaar werd 6,2 miljoen TEU overgeslagen – maar in de tweede helft zakte de containeroverslag in (6,0 miljoen TEU). Het volume op Azië, verreweg de meest omvangrijke handelsstroom, nam over heel 2015 met 2% toe. Het transport van containers van en naar Latijns- en Noord-Amerika daalde daarentegen.