Rijnstremming: Alma dreigt te breken

0

De Alma, het schip dat de Rijn sinds gisteravond stremt, dreigt te breken. Bugemeester Thomas Bungert van St. Goar-Loreley heeft dat tegenover Duitse media gezegd. Vanochtend hebben de hulpdiensten en de bemanning het schip verlaten. 

♦ Scheepvaart bij Lorelei gestremd

Er deed zich nog een probleem voor: een van de aggregaten aan boord raakte oververhit, waardoor de machinekamer vol rook kwam te staan.

Dwars in de vaargeul
Sinds gisteravond is de Middenrijn gestremd tussen St. Goar en Bingen. Het Nederlandse ms Alma ligt boven de Lorelei dwars in de vaargeul. De 86 meter lange Alma is op twee plaatsen lek geslagen. Het schip is met 1900 ton grind geladen.
Volgens een bericht van de WSA in Bingen dreef de Alma stuurloos rond. De bemanning heeft met ankers geprobeerd het schip stil te leggen, maar bij die actie braken de ankers los. Daarna liep de Alma bij Rijnkilometer 552,1 op de stenen. Vermoedelijk is het schip toen op twee plaatsen lek geraakt.

Stilgelegd
De scheepvaart ter plekke werd om 19.45 uur volledig stilgelegd. Het binnenstromende water wordt met pompen uit de Alma gepompt. Het schip is vastgelopen op de stenen. Vandaag wilden de hulpdiensten lading uit het schip lossen om het te lichten. Of dat lukt is de vraag. Om 13.00 uur bespreken hulpdiensten en overheden de plan van aanpak.

Er zijn geen bedrijven voorhanden voor het lossen van (een deel van) de lading. Daarom zou de WSA dat met eigen materieel willen proberen. Dat geldt ook voor het ms Pieter Sr, dat bij Trechtingshausen is vastgelopen.

Article bottom ad

Laat een reactie achter

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.