- Advertentie -
- Advertentie -
HomeNieuwsRWS waarschuwt organisatoren

RWS waarschuwt organisatoren

- Advertentie -

Delen

Rijkswaterstaat waarschuwt alle watersportverenigingen om zich beter aan de regels te houden tijdens zeilwedstrijden op de Randmeren. Zo mogen de schepen de vaargeulen niet kruisen of gebruiken. Dit op straffe van handhavend optreden en het niet verlenen van vergunningen voor evenementen. Er zijn dit jaar diverse incidenten gemeld. Zo werd de bottervloot bij Spakenburg gesommeerd zijn wedstrijdbanen te verleggen.

Theo de Lange, woordvoerder van RWS Midden-Nederland, vertelt: “Er zijn mailwisselingen geweest tussen Rijkswaterstaat en watersportverenigingen over onveilige situaties. Het is geen nieuw beleid maar een reactie van onze kant op de toename van het aantal klachten.”

Het stuk Hollandse Brug tot Nijkerk levert al snel drie klachten per week op. Over bootjes die zonder te kijken oversteken voor een vrachtschip en zeilwedstrijden waar de zeilers afwijken van het wedstrijdveld buiten de vaargeul en dan plotseling kort voor een binnenvaartschip de geul oversteken. Of een botter met vijftien man aan dek die bij Spakenburg bijna blind door de geul voor een groot schip langs kruiste. Het vrachtschip moest vol achteruit slaan om een aanvaring te voorkomen. “Je kan je voorstellen dat een schipper daar enorm van schrikt, hij ligt niet zomaar stil”, aldus De Lange.

 

Gedragscodes

Bij de vergunning voor een zeilevenement krijgt de vereniging een protocol met gedragscodes. Hierin staat onder andere dat wedstrijdbanen nooit door een vaargeul mogen lopen.

Bij de afdeling vergunningsaanvragen van RWS is de maat vol en de waarschuwing aan de verenigingen is duidelijk: “Er zijn veel klachten binnengekomen over zeilboten die in wedstrijdverband in de vaargeulen op het traject Hollandse Brug-Nijkerk hinderlijk en gevaarlijk gedrag vertonen. Ik verzoek u dan ook om aan Rijkswaterstaat een aangepaste banenkaart ter goedkeuring voor te leggen. Als u hieraan niet voldoet dan handelt u in strijd met artikel 1.23 van het BPR en kan de toestemming voor uw evenement worden ingetrokken.” Dit was de inhoud van een mail aan de organisatie van de dinsdagavondwedstrijden in Spakenburg.

Pieter de Vos, woordvoerder van de Dinsdag Avond Rond- en Platbodemwedstrijden in Spakenburg is in gesprek met RWS en verwacht dat ze er snel uitkomen: “Wij hebben met Rijkswaterstaat afgesproken niet te reageren naar de pers.”

 

Geen problemen

BLN-Schuttevaers regiovertegenwoordiger Andries de Weert is op de hoogte van de kwestie: “Wij zijn samen met de watersportvertegenwoordigers in gesprek met RWS. Het lijkt een eenmansactie bij RWS; bij ons zijn geen klachten van schippers bekend. De klachten kunnen natuurlijk ook van niet-leden komen.”

De vereniging heeft RWS geadviseerd meer onderzoek te doen voordat handhavend wordt opgetreden en vraagt om tijdens de volgende gesprekken klachten als voorbeeld te laten zien. Leden van BLN-Schuttevaer die regelmatig op de Randmeren varen, hebben geen problemen met de wedstrijden en kunnen geen incidenten noemen. De wedstrijden vinden al tientallen jaren plaats. De schippers passen zich aan en houden zelfs rekening met de wedstrijden.

“Misschien speelt mee dat de groei van waterplanten de watersport steeds meer dwingt in de vaargeul te varen. Meer onderzoek gecombineerd met een voorlichtingsactie naar de watersport zou ook kunnen helpen. Bijvoorbeeld Varen Doe Je Samen.”

 

 

tekst en foto: Evert Bruinekool

Delen

- Advertentie -

Meer

Laat een reactie achter

Vul uw opmerking in!
Vul je naam in

- Advertentie -
- Advertentie -

- Advertentie -
- Advertentie -