Breed aanbod op HISWA te water

0

Zo’n 400 zeiljachten, motorkruisers, sportboten en sloepen meren in de eerste week van september af aan de steigers van de HISWA te water. Daaronder zijn talrijke (wereld)primeurs. De beurs vindt plaats van dinsdag 31 augustus tot en met zondag 5 september 2010 in Marina Seaport IJmuiden.

“Daarmee is het aanbod op deze belangrijke internationale bootshow in Europa onverminderd breed en gevarieerd en houden we de diversiteit van het aanbod op peil. Zeker in deze economisch lastige tijd zijn we daarmee erg tevreden”, aldus beursmanager Michelle Jonker. Er zijn ook allerlei nieuwe en bruisende activiteiten op en rond het water, waaronder de CuliBoot, de Ecolution van Wubbo Ockels, het Zeilen Theater en varen op een reddingssloep op volle zee., met een exclusieve preview op maandagavond 30 augustus.

5 kilometer aan boten
Dat de jachtbouw ondanks de mindere economische tijden niet stilstaat, blijkt uit het grote aantal (wereld)primeurs dat op de HISWA te water 2010 wordt getoond. Michelle Jonker is dan ook tevreden over het aanbod: “Net zoals vorig jaar zijn het best lastige tijden, maar we merken dat er wel beweging in de markt is. Importeurs en jachtbouwers kiezen daardoor toch voor de HISWA te water en veel van hen presenteren ook nog eens primeurs op onze bootshow. De belangstelling onder zowel seriebouwers als jachtbouwers van (semi) custom-built jachten is groot, waarbij er naast trouwe deelnemers ook de nodige nieuwkomers op de deelnemerslijst prijken.”
Met dit sterke deelnemersveld behoort de HISWA te water tot de belangrijkste internationale bootshows van Europa. Alle boten bij elkaar vormen een lengte van bijna vijf kilometer.

Wereldprimeurs
Jachtbouwers van custom-built zeiljachten tonen primeurs als de Axonite 69 van K&M Yachtbuilders, de Contest 57CS van Contest Yachts, de Xx38 en Xc50 van X-Yachts en de Swan 60. Ook de North-Line 42, Breehorn 48, Zeeman 41, Nautitec 44.1, Salona 41, Bénéteau Oceanis 58, Lagoon 450, Marina 985 en de Dufour 375 zullen veel aandacht trekken.
Bij de motorboten lijkt het aanbod niet onder te doen voor vorig jaar, met opvallende primeurs als de Luna 34 van Brandsma Jachten, drie Grand Sturdy’s van Linssen Yachts, de Pikmeercruiser van jachtwerf B. de Groot, de VanDutch 30, de Infinity 501 van Holterman Yachting, de Noaber 47 van Consonant Yachts, de Wajer Osprey 32, de Eagle 1700 cabrio van Zijlmans Jachtbouw, de Princess MY72 en V62 en de Bénéteau Swift-Trawler 52.
Ook de sloepen zijn oed vertegenwoordigd, met ondermeer de Long Island 25 Sportsman en Runabout, de Lifestyle 930 Tender van Suydersee Boat Import en de Interboat 680 en Intender 660 als aangekondigde primeurs.

Nieuw: Pier7
Op de kade van de jachthaven presenteren ruim honderd aanbieders hun nautische artikelen, kleding en luxe accessoires waarmee ze het evenement extra elan geven.
Nieuw is Pier7, een speciaal paviljoen op de kade voor boten kleiner dan 7 meter. Daarmee zet de organisatie dit segment voor het eerst nadrukkelijk in de schijnwerpers.
Alle tentoongestelde boten in dit paviljoen worden gepresenteerd op een bok of trailer aan het einde van de pier van de jachthaven. Onder andere West Yachting, Dragon Marine en Sailcenter Nederland presenteren hier diverse typen boten.

Ecolution
Een in het oog springende wereldprimeur op HISWA te water is de Ecolution, een splinternieuw zeil-/leefschip van Wubbo Ockels dat voor het eerst toegankelijk is voor publiek. Nederlands eerste astronaut ontwikkelde een duurzaam en zelfsupporting zeiljacht van 25,6 meter dat door toepassing van innovatieve technologieën autonoom te bevaren is. Het jacht levert zoveel energie dat er na 3 tot 5 dagen zeilen genoeg energie is om een maand comfortabel te wonen aan boord. Tijdens de rondleiding aan boord zijn de allernieuwste trends in techniek, automatisering en design te bezichtigen, een absolute aanrader.

CuliBoot
Een bijzonder initiatief is de CuliBoot. Die wordt gecaterd door Food on Tour, onlosmakelijk verbonden met Jonnie en Thérèse Boer. Jonnie Boer: “Net als in onze restaurants gaat het bij Food on Tour om verfijnde smaken en een uitgelezen gastheerschap. De witte en zwarte brigade van Food on Tour zijn door ons opgeleid. Smaaksensaties en food design zijn de kernwoorden waar bezoekers van de HISWA te water straks van kunnen gaan genieten. In een bijzondere entourage, namelijk aan boord van de sfeervolle M.S. Zuiderzee met prachtig uitzicht op alle fonkelnieuwe schepen in de jachthaven.”
HISWA te water-bezoekers betalen voor een 3-gangen lunch aan boord € 45,- en een 4-gangen diner wordt geserveerd voor € 65,-. Ook de drijvende Champagnebar wordt, samen met Moët & Chandon, door Food on Tour verzorgd.

Actie en sensatie op het water
Bezoekers kunnen zich opgeven voor het meevaren op de PleoMax of Open60, twee snelle wedstrijdjachten onder leiding van professioneel zeiler Hans Bouscholte. Snelheidsduivels kunnen ook aan boord stappen van de RIB’s (snelle, grote rubberboten) voor een spectaculaire vaartocht op de Noordzee.
Verder wordt op de HISWA te water bepaald wie na vele voorrondes Nederlands kampioen Laser SB3 Match Racen wordt. Zelf kunnen bezoekers ook meedoen aan het populaire Match
De Koninklijke Nederlandse Reddingsmaatschappij meert twee reddingsboten af aan de steigers van de HISWA te water. (Nieuwe) donateurs kunnen zich ter plekke opgeven om gratis mee te varen op een spectaculaire KNRM-boot op volle zee.

In de jachthaven kunnen kinderen weer gratis (leren) zeilen in Optimisten. (foto’s OTTI Fotografie)

Delta Lloyd Optimisten Arena
In de jachthaven tussen de tentoongestelde schepen wordt een parcours uitgezet waar kinderen gratis onder begeleiding kunnen (leren) zeilen in Optimisten en waar tevens demonstraties gegeven worden door ervaren zeilers en zeilsters in deze klasse. Deze activiteit wordt georganiseerd door Dragon Marine in samenwerking met Delta Lloyd.

Manoeuvreerclinics
In een kort tijdsbestek de beginselen van het manoeuvreren op de motor bijgebracht krijgen? Dat kan op de HISWA te water. De instructeurs van De Zeezeilers van Marken geven dagelijks gratis, korte clinics op een zeiljacht. Deelnemers leren onder leiding van een instructeur zelfstandig een aantal handelingen op de motor uit te voeren. Als de weersomstandigheden het toelaten, varen de jachten zes keer per dag uit met vier cursisten aan boord.

Zeilen Theater
Dit Theater op de kade is een ontmoetingsplek voor zeilers. Na het zien van alle nieuwe jachten aan de steigers kunnen bezoekers hier genieten van een Ocean Sailing Experience, met spetterende beelden van wedstrijdvaren op de oceaan. Ook krijgen de HISWA te water-bezoekers die gebruik maken van het Meevaar-arrangement met Hans Bouscholte hier voorafgaand aan het varen een korte lezing met alle ins en outs van het varen met de PleoMax, Open 60 of met IMX-boten.

Openingstijden
De HISWA te water vindt plaats in jachthaven Marina Seaport IJmuiden. De bootshow is van dinsdag 31 augustus tot en met zondag 5 september 2010 geopend. Van dinsdag tot en met vrijdag van 11.00 tot 18.00 uur en in het weekend van 10.00 tot 18.00 uur.
Kaarten zijn online te bestellen.

Article bottom ad

Laat een reactie achter

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.