Red de Epee van de sloop

0

Een klein groepje enthousiaste vrijwilligers is druk in de weer om de Epee van de sloop te redden. De boot is eigendom van Stolk’s Handelsonderneming uit Hendrik-Ido-Ambacht. Door droeve omstandigheden wil de eigenaar van de Epee af.

De Epee ligt in Dordrecht, vlak bij het terrien van de vroegere Scheepswerf De Biesbosch, waar hij 62 jaar geleden gebouwd werd.

De tijd dringt. Eigenaar Stolk heeft de vrijwilligers die al jaren bezig zijn de sleper te restaureren, aangeboden dat ze de boot kunnen overnemen tegen de prijs die het schroot zou opleveren. Dat is naar schatting 20.000 euro. De verkoop moet dan wel vóór 1 januari 2011 rond zijn. Anders wordt de Epee gesloopt.

CFNR
Het is de laatste van achttien stoomslepers, die in 1948 gebouwd werden voor de CNFR. Volgens kenners is het een bijzonder vaartuig; de Epee beschikt namelijk over een 550 pk Bauer-Wach-installatie: een Triple Expansie Machine van 350 pk en een achter afgewerkte stoomturbine van 200 pk. Voorzover bekend is de nu in Dordrecht achter de Rene Siegfried van Vereniging De Binnenvaart afgemeerde boot de enige nog in Europa – en misschien zelfs wel in de hele wereld – met dit type voortstuwing.
Er is meer geld nodig dan 20.000 euro. De materialen en machines die voor de restauratie nodig zijn, gaan ook geld kosten. Als een deel van het in totaal benodigde geld nu bijeen kan worden gebracht, kan op basis daarvan een restauratieplan worden opgesteld, waarmee mogelijk subsidie van cultuurfondsen binnen bereik komt.

Er is al aardig wat werk verzet door de vrijwilligers. Onder andere aan de turbine.

Sponsors, donateurs en anderen die willen helpen de Epee te redden, kunnen contact opnemen met Bram Schroevers: (078) 618 72 98 of k.schroevers@chello.nl.

Article bottom ad

Laat een reactie achter

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.