Publieksvriendelijke actie voor cao riviercruisevaart

0

Nautilus International houdt deze week in Amsterdam een publieksvriendelijke actie om het uitblijven van een cao in de riviercruisevaart onder de aandacht te brengen. Vakbondsmedewerkers gaan aan boord van schepen die liggen afgemeerd aan de Javakade, Veemkade en de De Ruijterkade opvarenden voorlichten over de ontstane patsituatie in de onderhandelingen. De acties krijgen later dit jaar navolging in andere Europese landen.

De vakbond voor maritiem personeel in de zee- en binnenvaart maakt zich zorgen over "het uitblijven van collectieve loon- en arbeidsvoorwaarden, de erosie van de individuele regelingen en de ongebreidelde tewerkstelling van buitenlandse werknemers" in de sector.
De werkgevers geven "al jaren te kennen dat ook zij graag een volwassen sector wensen met collectieve afspraken, echter stellen de uitvoering van de nobele voornemens telkens weer uit". Aldus Nautilus.

Complex
Regulering is meer dan gewenst vanwege de vaak complexe situaties. "Een mooi voorbeeld hiervan is de Nederlandse eigenaar die zijn schip in Cyprus registreert om vervolgens via een Duits uitzendbureau Bulgaarse bemanningsleden aan boord te plaatsen. Welk minimum loon geldt nu aan boord: het Nederlandse, Duitse, Bulgaarse of het Cypriotische? Wie het weet mag het zeggen, temeer daar Europese wetgeving op dit terrein veel te wensen overlaat."
"Natuurlijk worden veel van dergelijke zaken geregeld in het Rijnverdrag, maar dat helpt weer niet als schepen de Donau opvaren. En als het over sociale zekerheid gaat gooit ook Europese richtlijn EU 883/2004 weer roet in het eten, omdat daarin zaken weer anders worden bepaald. Aan deze situatie moet een eind komen", vindt Nautlius. De vakbond stelt  dat het geduld van de werknemersorganisaties langzamerhand op raakt.

Article bottom ad

Laat een reactie achter

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.