Proef met gratis walstroom

0

Het Gemeentelijk Havenbedrijf Antwerpen start op 1 februari een proef waardoor binnenschippers gratis gebruik kunnen maken van walstroom. Het gaat om een tijdelijk project vooruitlopend op een nieuw betalingssysteem dat begin 2012, in samenspraak met de binnenvaartsector, ingevoerd zal worden.

De proef is beperkt tot het wachtdok voor lichters, gelegen ter hoogte van de Noordkasteelbruggen. Daar zijn 28 aansluitpunten voor elektriciteit. Het aanbieden van walstroom is een van de maatregelen uit het Actieplan fijn stof waarmee het Havenbedrijf de uitstoot van aantal schadelijke stoffen, zoals NOx, aanzienlijk wil reduceren.

Aanmoedigen
De betaling van walstroom gebeurde tot voor kort door middel van betaalkaarten. Dat systeem ervaart de binnenvaart echter als weinig gebruiksvriendelijk. Het Havenbedrijf zal daarom de komende maanden, samen met de binnenvaartsector, een nieuw betaalsysteem voor walstroom uitwerken. Begin 2012 moet dat nieuwe systeem operationeel zijn.
Tot die tijd zal het Havenbedrijf walstroom gratis aanbieden aan de commerciële binnenvaart. "Op die manier wordt het gebruik van walstroom, dat veel milieuvriendelijker is dan het gebruik van de dieselgeneratoren van binnenschepen, aangemoedigd. "

Article bottom ad

Laat een reactie achter

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.