Prijsafspraken in haven zijn heel normaal

0

30 procent van de bedrijven uit de Rotterdamse haven overtreedt de Mededingingswet. De Autoriteit Consument & Markt reageert opvallend mild en gooit het op onwetendheid: twee op de tien bedrijven zouden niet weten dat prijsafspraken verboden zijn. 30 procent neigt naar kartelafspraken of heeft die al gemaakt.

De resultaten komen uit een onderzoek van de Vrije Universiteit. 70 procent van de bedrijven leeft de Mededingingswet wél na. “Er is ook een grote groep bedrijven bereid deze concurrentieregels te overtreden.” Aldus de ACM in een verklaring. Die vindt dat de kennis over en de naleving van concurrentieregels beter moeten.

Kartels

Bestuursvoorzitter Chris Fonteijn, zegt: “De ACM zet zich in voor eerlijke concurrentie in sterke havens. Aan de ene kant ben ik blij dat een ruime meerderheid de concurrentieregels kent én naleeft. Aan de andere kant vind ik het zorgelijk dat een te grote minderheid de basisregels onvoldoende kent. Dat wil ik samen met het Havenbedrijf, Deltalinqs en andere havenpartijen aanpakken. Meer kennis en een verankering van de regels is belangrijk voor de naleving.”

Volgens de ACM kennen veel bedrijven de basisregels onvoldoende. Zo zou circa 20 procent niet weten dat prijsafspraken verboden zijn. Meer dan de helft (55 procent) van de bedrijven weet niet dat het verboden is om onderling afspraken te maken over de verdeling van klanten. “Daarnaast blijkt dat 30% van de bedrijven in meer of mindere mate neigt tot het maken van kartelafspraken of dat al gedaan hebben.”

De ACM treedt op tegen de kartels: prijsafspraken, marktverdeling, afspra­ken bij aanbestedingen en het delen van concurrentiegevoelige informatie. Op dit moment loopt in de haven een aantal onderzoeken naar verboden kartelafspraken. De ACM kan boetes opleggen als bedrijven zich niet aan de regels houden.

Laat een reactie achter

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.