- Advertentie -
- Advertentie -
HomeNieuwsPrijs voor Vlissingse studentpioniers

Prijs voor Vlissingse studentpioniers

- Advertentie -

Delen

Jeroen Zuurman, Berry van Drie, Gerben Bouwers en Ryan de Bruijn hebben met hun innovatieproject ‘Hydrogen, LNG or diesel? How to meet the new MARPOL NOx tier 3 requirements for a second-hand engine’ de Future Pioneers Contest 2013 gewonnen. Ze stellen daarin vast welk techniek het gunstigst is voor een bestaand schip om aan de nieuwe Marpol-eisen te voldoen en komen uit op een dual fuel-motor en LNG.

De winnaars met Teun Muller 9l) en Bert van der Burgt.

De prijs werd uitgereikt tijdens Europort 2013. De bezoekers konden stemmen. Van de 333 stemmen waren er 66 voor deze studenten van de HZ University of Applied Sciences in Vlissingen. Met 55 stemmen werd het project Windships een goede nummer twee. De innovatieve laadklepconstructie voor het multipurpose ship voor Suriname werd derde met 39 stemmen. Wethouder financiën, onderwijs en sociale zaken van de gemeente Dordrecht, Bert van de Burgt en Teun Muller, voorzitter Werkgevers Drechtsteden, reikten de prijs aan de verbaasde studentengroep uit Vlissingen uit: een vaartocht in een HotTug.

LNG
Het onderzoeksproject geeft de aanbeveling voor een reeds bestaand schip een dual fuel-motor te kiezen die zowel op LNG als op diesel kan draaien. Hiermee wordt grote (milieu)winst geboekt: de emissies gaan aanzienlijk omlaag en vallen ruim binnen IMO’s Marpol ANNEX VI normering voor 2016, terwijl door de relatief goedkope inkoop van LNG aanzienlijk op de brandstofkosten kan worden bespaard.
Het project sluit hiermee aan bij een actueel vraagstuk van veel reders. Zuurman: “Een machinekamer die is uitgerust met zo’n motor, dat is hoe wij het als nieuwe generatie MAROF’s graag willen zien.” In het onderzoek was ook de optie voor een motor met waterstofinjectie meegenomen, evenals de conventionele optie: een gewone IFO (diesel)motor.

Proeftuin Maritieme Innovatie
Tien maritieme innovatieprojecten waren genomineerd voor de prijsvraag. De projecten zijn geselecteerd door partners bij de Proeftuin Maritieme Innovatie. Dit 3-jarige subsidieproject, dat wordt gefinancierd door het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling, heeft tot doel een brug te slaan tussen het bedrijfsleven en studenten om zo de innovatiekracht van bedrijven te versterken.
Initiatiefnemer Teun Muller van de Werkgeversvereniging Drechtsteden: “In de afgelopen 2,5 jaar is het ons gelukt om die brug te slaan tussen het bedrijfsleven en studenten. Er zijn heel veel goede initiatieven opgezet, die we ook graag na dit project zouden willen voortzetten.”
Wethouder Van de Burgt voegde daar tijdens de prijsuitreiking aan toe: “Deze ontwikkeling gaat niet stoppen. We kunnen niet zonder innovatie en vakmanschap in het bedrijfsleven. Het nieuwe Centrum voor Innovatief Vakmanschap in Rotterdam en de Duurzaamheidsfabriek in Dordrecht, daar komen die dingen onder meer samen. Ik feliciteer de Proeftuin Maritieme Innovatie met de reeds behaalde resultaten!”

Delen

- Advertentie -

Meer

Laat een reactie achter

Vul uw opmerking in!
Vul je naam in

- Advertentie -
- Advertentie -

- Advertentie -
- Advertentie -