Padmos levert mooi staaltje werk met Hendrika Jacoba 

0
(foto Arjan Buurveld / www.fishermen4friends.nl)

Machinefabriek Padmos uit Stellendam heeft eind oktober de GY 127 Hendrika Jacoba opgeleverd aan Klaas van den Berg uit Urk en zijn rederij Mountain Scotland. Het is een (bijna) 25 meter lange twinrigger/flyshooter.

Door de coronamaatregelen was de overdacht in kleine kring. Het maakte de vreugde bij de doop en vlagwissel er niet minder om.

De GY 127 is het derde schip in Padmos’ succesvolle serie van 25-meter-schepen. Dit is de eerste nieuwbouw voor Klaas van den Berg. Het schip is op de toekomst gebouwd: Klaas’ 22-jarige zoon Klaas Jan treedt in de voetsporen van zijn vader en kiest ook voor de visserij. Ondanks Brexit en teruglopende vangsten durfde de familie de investering daarom wel aan.

De vorige GY 127, daterend uit 1982, was inmiddels op leeftijd. Daardoor liepen de onderhoudskosten op. Voor flyshooten was het schip met een lengte van 40 meter bovendien eigenlijk te groot. Het is de bedoeling om de helft van het jaar te flyshooten. De andere helft wordt het twinriggen.

Goede bekenden

Van den Berg wist wat hij had aan Machinefabriek Padmos. Hij komt er al meer dan twintig jaar. De hoofdaannemer heeft in goede harmonie samengewerkt met de diverse leveranciers en onderaannemers.

Het resultaat mag er zijn: de Hendrika Jacoba is een prachtig schip geworden, bovendien duurzaam en energiezuinig. Het tekenwerk is verzorgd C-Job en MARIN. Het casco is gebouwd door Casco- en Sectiebouw Rotterdam. Het schip beschikt over twee kranen: één op het voorschip en één op het achterschip.

De keerkoppeling komt van Reintjes. Straathof Controls is verantwoordelijk voor de motorbediening. All Pumps Holland leverde een compleet pompenpakket. Hora leverde de scheepsramen (onder keur). De Hendrika Jacoba is verzekerd door Gebr. Sluyter.

Laat een reactie achter

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.