Overgangsregeling stabiliteitsboek type C-schepen wordt geschrapt

0

Voor type C-tankers wordt met het ADN van 2015 de overgangstermijn voor de intactstabiliteit geschrapt. Dat meldt het CBRB in zijn nieuwsbrief. Vanaf 1 januari geldt voor dit type schepen dat er een door het klassebureau goedgekeurd stabiliteitsboek aan boord moet zijn. De tekst daarvan moet voor de verantwoordelijke schipper in begrijpelijke taal zijn geformuleerd. Het stabiliteitsboek moet de gegevens bevatten zoals beschreven in ADN 9.3.2.13.3.

Beladingscomputer
Indien het in de praktijk onuitvoerbaar is om voorafgaand aan iedere bedrijfs- , beladings- en ballasttoestand een berekening te maken met dit boek, moet een beladingscomputer zijn geïnstalleerd. De software moet het mogelijk maken te waarborgen dat bij ieder geval van ballasten of laden:
• de toelaatbare waarden voor langssterkte en maximale diepgang niet worden overschreden
• de stabiliteit van het schip in overeenstemming is met de voorschriften die op het schip van toepassing zijn. Voor dit doel worden de stabiliteit in onbeschadigde toestand en de stabiliteit in beschadigde toestand berekend.
De beladingscomputer moet gegevens bevatten uit het stabiliteitsboek. Hiernaast dient de beladingscomputer te zijn goedgekeurd door het klassebureau van het schip.
Het CBRB verwacht dat de komende tijd ook gekeken zal worden naar de overgangstermijnen voor type G- en type N-schepen. Maar wijziging van de regelgeving voor die schepen zal niet eerder zijn dan in het ADN van 2017.

Stabiliteitseisen
Ook voor het kunnen voldoen aan de stabiliteitseisen op zich (volgens ADN 9.3.x.13.3) is in 2013 een overgangsvoorschrift afgesproken. Dit loopt af per 31 december 2014. ‘Dit betekent dat alle tankvaartschepen vanaf volgend jaar moeten voldoen aan de eisen voor wat betreft de stabiliteit van het schip in onbeschadigde toestand in alle stadia van belading en lossen, conform ADN 9.3.x.13.3!’ Aldus de waarschuwing van het CBRB.

Laat een reactie achter

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.