- Advertentie -
- Advertentie -
HomeNieuwsOmzet en personeelstekort groeien

Omzet en personeelstekort groeien

- Advertentie -

Delen

In het eerste half jaar van 2017 steeg de omzet in de binnenvaart met 5,9 procent ten opzichte van het jaar ervoor. Ondernemers in de zee- en kustvaart verdienden bruto 4,6 procent meer. Dat staat in de nieuwe Stand van Transport, de driemaandelijkse sectorupdate van ABN Amro.

De transportsector schreef over de gehele linie betere cijfers. Het wegvervoer pluste het meest: 6,9 procent. Logistieke dienstverleners haalden 5 procent meer omzet dan in hetzelfde kwartaal van 2016. Bij opslagbedrijven was de stijging minder hoog: 1,4 procent.

Tot nu toe werd in 2017 zowel minder droge bulk als natte bulk vervoerd in de binnenvaart. De tankvaart zag in het derde kwartaal wel een duidelijke verbetering, stelt ABN Amro. Toen steeg het vervoerde volume met 2,7 procent.

 

Containers verantwoordelijk voor groei

De echte groei zit in de containers. De economen van de bank schrijven: “Net als in de Rotterdamse haven doet het containervervoer het goed. Het aantal containers dat door de binnenvaart werd vervoerd in de eerste drie kwartalen van 2017 steeg met 5,3%. “

“Nu het vervoer van droge bulk blijft tegenvallen, is dit voor droge bulkschepen een goed alternatief. Ook wordt droge bulk steeds vaker in containers vervoerd, waardoor in de toekomst het containervervoer verder kan stijgen ten kosten van het vervoer van droge bulk.”

 

Personeelstekort

Het tekort aan personeel loopt op in de transportsector. Eén op de zes bedrijven geeft aan met een tekort aan werknemers te kampen. Dit percentage is nog nooit zo hoog geweest.

Er zijn grote verschillen tussen de transportbranches. De binnenvaart en het wegvervoer hebben de grootste problemen. “Inmiddels zegt 20,5% van de binnenvaartondernemers hier moeite mee te hebben. De binnenvaart heeft naast economische groei ook te maken met vergrijzing.” Aldus ABN Amro. In het wegvervoer geeft zelfs 29,1 procent aan een tekort aan personeel hebben. Dit komt vooral door de snelle groei van de Nederlandse economie.

 

Delen

- Advertentie -

Meer

Laat een reactie achter

Vul uw opmerking in!
Vul je naam in

- Advertentie -
- Advertentie -

- Advertentie -
- Advertentie -