Olie stuwt overslag Rotterdam omhoog: +6,8%

0

De haven van Rotterdam heeft een goed eerste halfjaar achter de rug. De totale overslag nam 6,8% toe ten opzichte van de eerste helft van 2014.

De groei komt vrijwel geheel op het conto van de overslag van olieproducten (+29,7%) en ruwe olie (+8,3%). Ook containers (+3,7% in TEU) en roro-vervoer (+9,6%) deden het goed. De overslag van droge bulk (agribulk, kolen, ertsen) daalde over de hele linie: -4,9%. Voor het eerst sinds 2010 nam het aantal zeeschepen weer behoorlijk toe (+3%).

Havenbedrijf Rotterdam maakte de cijfers vandaag bekend. De overslag kwam uit op 236.182 miljoen ton. Vorig jaar was dat 221.146 miljoen ton.

Ook financieel was het nieuws positief: Het nettoresultaat steeg in de eerste helft van 2015 met 3,1 miljoen euro tot 122,5 miljoen. Ten opzichte van de eerste helft van 2014 nam de omzet met € 14,7 miljoen toe.

 

Groei gaat niet vanzelf

De vooruitzichten voor de ontwikkeling van de haven zijn redelijk gunstig, aldus CEO Allard Castelein bij de presentatie van de halfjaarcijfers. Havenbedrijf Rotterdam blijft inzetten op volwassen markten (zoals raffinage en chemie), groeimarkten (zoals containers en LNG) en nieuwe markten (zoals offshore en biobased).

Maar groei, innovatie en verbreding van activiteiten in de haven gaan niet vanzelf, waarschuwde hij. De concurrentie met andere havens noemde hij stevig en het bedrijfsleven moet zich flink inspannen om resultaten te boeken.

Article bottom ad

Laat een reactie achter

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.