Nog meer elektronische neuzen in Zuid-Holland

0

Na Havenbedrijf Rotterdam gaat ook Omgevingsdienst Zuid-Holland Zuid e-noses plaatsen, onder meer in havens en langs vaarwegen. In de loop van dit jaar komen er tientallen “elektronische neuzen” bij – met name in de Drechtsteden, bij Moerdijk en in de Hoeksche Waard. Ze worden gefinancierd met hulp van het Rijk.

e nose met schipDe aanvraag voor deze safety deal heeft de Omgevingsdienst Zuid-Holland Zuid (OZHZ) namens een aantal partners ingediend. Met de plaatsing van de e-noses ontstaat een verbinding tussen de bestaande ‘e-nose’-netwerken in Brabant en het Rijnmondgebied

‘E-noses leveren een bijdrage aan de veiligheid en gezondheid van inwoners in Zuidwest Nederland omdat veroorzakers van hinderlijke, gevaarlijke en/of ongezonde stoffen in de lucht makkelijker kunnen worden opgespoord en bij incidenten sneller kan worden ingegrepen.’ Aldus de OZHZ

 

Safety deal

OZHZ diende in oktober 2013 bij het ministerie van Infrastructuur en Milieu een aanvraag in voor de safety deal. Een safety deal is een afspraak tussen het ministerie van I&M en andere (overheids)partijen die een gezamenlijk veiligheidsdoel dient. De deelnemende partijen zijn in dit geval OZHZ, DCMR, de Omgevingsdienst MW-Brabant, de Veiligheidsregio’s van de drie betrokken regio’s, het Havenbedrijf Rotterdam en het Havenschap Moerdijk. Onlangs is bevestigd dat het ministerie 190.000 euro beschikbaar stelt om ruim dertig e-noses te plaatsen en die gedurende twee jaar te beheren.

 

Neuzen

Een elektronische neus is een relatief eenvoudig instrument dat veranderingen in de luchtkwaliteit signaleert en registreert. Het instrument is vrij klein en wordt op vaste plekken in het landschap bevestigd. Door meerdere e-noses in een gebied op een slimme manier (rekening houdend met de locatie van bedrijven en de meest voorkomende windrichting) ten opzichte van elkaar te positioneren is de werking ervan het meest effectief. Zo kunnen hinderbronnen – zoals een ontgassend schip of een bedrijf dat vluchtige stoffen uitstoot en/of geuroverlast veroorzaakt – gemakkelijker worden gevonden.

 

De bestaande locaties zijn groen. De blauwe e-noses zijn de nieuwe die gefinancierd worden met de safety deal.
De bestaande locaties zijn groen. De blauwe e-noses zijn de nieuwe die gefinancierd worden met de safety deal.

Netwerk

Van de circa dertig e-noses komt het grootste deel in Zuid-Holland Zuid te hangen. Met name in de Hoeksche Waard en de Drechtsteden. In Noord-Brabant wordt het bestaande e-nosenetwerk in Moerdijk uitgebreid met een aantal e-noses in de woonkernen rond het industrieterrein.

Naast de vaste e-noses komt er een mobiele neus die flexibel ingezet kan worden bij geurklachten of incidenten.

 

 

 

Article bottom ad

Laat een reactie achter

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.