Nijmegen krijgt oplaadpunt voor uitwisselbare accucontainers

0
Het laadpunt komt op het terrein van de voormalige Gelderland-centrale. (illustratie OP Oost)

In Nijmegen komt aan de Waal een oplaadpunt voor accucontainers. Op elektriciteit varende binnenschepen kunnen daar vanaf de zomer van 2021 lege containers omwisselen voor volle.

De snelllaadvoorziening komt op het terrein van de voormalige Gelderland-centrale aan de Waal in Nijmegen. De uitwisselbare accucontainers worden geladen met zon- en windenergie.

Het project heet Energie Transhipment Hub Nijmegen: E-T Hub. Het consortium erachter in bestaat uit Energiebedrijf Engie, BCTN uit Nijmegen, eL-Tec uit Hattem, Tharsis uit Delfzijl en de gemeente Nijmegen.

Van de ruim 4,1 miljoen euro die ervoor nodig is, komt 1,6 miljoen euro uit het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling (EFRO). Europa betaalt daarvan 1,2 miljoen euro, Provincie Gelderland 400.000 euro. De partners uit het consortium investeren zelf ruim 2,5 miljoen euro.

Snelladen

E-T Hub ontwikkelt en test een kleine, duurzame en vernieuwende snellaadmanier voor binnenvaartschepen op het terrein van de voormalige Gelderland-centrale aan de Waal in Nijmegen. Met het opladen van de mobiele energiecontainers kan tegelijkertijd de piekbelasting op het elektriciteitsnet worden opgevangen. Dat gebeurt door zoveel mogelijk overschotten van zon- en windenergie, als ze niet op het elektriciteitsnetwerk terechtkunnen, gebruikt worden voor het opladen van de mobiele batterijcontainers.

Met de opgedane kennis en ervaring wordt een model ontwikkeld voor opschaling van de Energie-Transhipment Hub. Zo worden ook concepten uitgewerkt om de laadinfrastructuur voor andere toepassingen en transportsegmenten te benutten, zoals vrachtwagens, heftrucks en bussen. Daarnaast bereiden de partijen zich voor op het opwekken en tanken van waterstof voor schepen en voertuigen.

OP Oost

Het initiatief draagt bij aan het terugdringen van de CO2- en stikstofuitstoot. Het past daardoor in de Gelderse stikstofaanpak. Provincie Gelderland dringt aan op verduurzaming van de binnenvaart en heeft het Rijk gevraagd hierin te investeren.

In het Operationeel Programma (OP) Oost werken Gelderland en Overijssel samen met de Europese Unie aan structurele versterking van de economie in Oost-Nederland. OP Oost zet EFRO-middelen in voor ‘de economie van de toekomst’. Zoals bij E-T Hub werken bij de meeste van de gesubsidieerde projecten twee of meer bedrijven en kennisinstellingen samen. “Door deze samenwerking, met soms verrassende partners, komt nieuwe techniek beschikbaar voor andere ondernemers en consumenten.” Aldus Gelderland.

 

 

Laat een reactie achter

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.