Nieuwe voorzitter voor Reddingsbrigade

0

Jan Rijpstra is voorgedragen als voorzitter van de Koninklijke Nederlandse Bond tot het Redden van Drenkelingen (KNBRD – Reddingsbrigade Nederland). De burgemeester van Noordwijk volgt daarmee zijn collega van Zoetermeer, Charlie Aptroot, op. Die heeft onlangs te kennen gegeven onvoldoende tijd aan de functie te kunnen besteden. Op zaterdag 30 mei beslist de Algemene Vergadering van Reddingsbrigade Nederland formeel over de voordracht.

Reddingsbrigade Nederland, niet te verwarren met de KNRM, is de koepelorganisatie van alle 165 reddingsbrigades in Nederland. In 2017 bestaat de organisatie 100 jaar. De Reddingsbrigade telt circa 23.000 leden, van wie 5.000 dagelijks vrijwillig actief zijn voor het redden van mensen. Dat doen zij door vooral kinderen te leren zwemmen en zichzelf en anderen te leren redden.

 

Toezicht

Daarnaast voert de Reddingsbrigade toezicht uit op de Nederlandse stranden en bij recreatiewater, waarbij jaarlijks zo’n 9.000 hulpverleningen worden verricht. In 2014 werden 369 mensen daarbij uit een levensbedreigende situatie gered. De Reddingsbrigade komt verder in actie bij (dreigende) overstromingen, waarvoor 365 dagen per jaar speciale eenheden paraat staan. Reddingsbrigade Nederland kent ook een sportsector, die bijdraagt aan de fitheid van de leden en erkend is als topsportprogramma door NOC*NSF.

 

Rijpstra-reddingsbrigade
Jan Rijpstra.

Burgemeester

De 59-jarige Jan Rijpstra is onder meer elf jaar lid van de Tweede Kamer voor de VVD geweest, gemeenteraadslid, burgemeester en sportbestuurder. Vanuit zijn oorspronkelijke achtergrond als gymnastiekleraar is hij nu ook voorzitter van de Koninklijke Vereniging  Lichamelijke Opvoeding (KVLO). Sinds december 2014 is hij burgemeester van Noordwijk.

 

WK Lifesaving

In die gemeente wordt in 2016 het Wereldkampioenschap Lifesaving georganiseerd door Reddingsbrigade Nederland. Aan dat topsportevenement met wedstrijdonderdelen van het reddingswerk doen zo’n 5.000 sporters uit vijftig landen mee. Omdat dit de eerste keer is dat dit grote evenement in Nederland plaatsvindt, is het meteen een historische ‘thuiswedstrijd’ voor de nieuwe voorzitter.

 

 

Article bottom ad

Laat een reactie achter

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.