Onder het geluid van spannende muziek en ratelende kettingen klonk vrijdag 9 december groot applaus bij de start van de bouw van de nieuwe huisvesting voor leerlingen en studenten van de Maritieme Academie Harlingen.
Nadat Finley (16) en Ryan (15) het anker vakkundig op hun plaats hadden getild, staken Shania (12) en Jens (12) en Mauro (17) en Wouter (17) samen een fakkel af als startsein voor de bouw. “Een prachtig project, met naar verwachting een nog mooier eindresultaat, waar we met elkaar erg naar uitkijken”, zei Maritieme Academie-directeur Arjen Mintjes.
Duizend zonnepanelen
De huidige huisvesting biedt wekelijks ruimte aan 110 leerlingen en studenten met ruimte voor meer, maar is grondig toe aan vervanging. “Het pand is voor onze doeleinden te gedateerd en niet praktisch ingedeeld”, legde teamleider Huisvesting Cindy Postma uit. “Ook wilden we graag wat duurzamer. We wilden onze ambitie en visie omzetten in een prettig, duurzaam en functioneel gebouw voor de komende generaties.”
In het pand komen 150 slaapplaatsen en recreatiezalen met woonkamers en keukens. Op de benedenverdieping komt een groot restaurant, waar de dagelijkse maaltijden gegeten worden. Buiten het restaurant wordt een groot terras aan het water aangelegd, bedoeld als een fijne plek om te chillen. De nieuwe huisvesting wordt een modern en vooral duurzaam pand, dat volledig elektrisch verwarmd wordt door zo’n duizend zonnepanelen op het dak.
Op het eindresultaat moet nog even gewacht worden. Halverwege het schooljaar 2023-2024 wil Maritieme Academie Harlingen de eerste leerlingen en studenten in het nieuwe pand huisvesten.
200 jaar maritiem onderwijs
In Harlingen wordt al meer dan 200 jaar maritiem onderwijs gegeven. Sinds 1818 kunnen jongens – en sinds 1983 ook meisjes – zich er praktisch en theoretisch bekwamen in het varen. Eerst vanaf de Weverstraat in het centrum van Harlingen, daarna werd een tweede locatie geopend en volgde de in de volksmond bekende Zeevaartschool aan de Singel.
Tegenwoordig is Maritieme Academie Harlingen een onderwijsinstelling waar vmbo-leerlingen, mbo-studenten en volwassenen werken en leren aan hun maritieme toekomst. Zij volgen er een opleiding of cursus in de binnenvaart, zeevaart of scheeps- en jachtbouw.