Nieuw kraanschip voor Waternet Amsterdam

0
(foto Damen Shipyards)
Damen Shipyards Hardinxveld heeft een kraanschip geleverd aan Waternet Amsterdam. Het 18 meter lange vaartuig (een Damen Crane 1804 WN25) is onder meer uitgerust voor het opsporen en verwijderen van vuilnis en verwaarloosde boten, maar kan ook slepen en duwen.

De vorm van de romp is aangepast om het zuigeffect te verminderen wanneer het kraanschip dicht langs de wal vaart of een brug passeert. Het stuurhuis kan zakken om de kruiplijn te verlagen.

Het schip beschikt over een hybride aandrijfsysteem met lithium-ionbatterijen die worden opgeladen door een motor met EU Stage V-certificaat. Met een capaciteit van 138 kWh leveren de batterijen een maximumsnelheid van 8 knopen en een actieradius van 3,5 uur bij 6,5 knopen, plus een bollard pull van 2,1 ton.

Europese aanbesteding

“Waternet was al een bestaande klant van Damen Shipyards, die in de loop der jaren een aantal Damen Patrol Vessels heeft gekocht, maar dit nieuwe contract is ons gegund via een Europese aanbestedingsprocedure”, aldus Jeroen van Woerkum, commercieel manager bij Damen Shipyards Hardinxveld.

 

Laat een reactie achter

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.