Nieuw Europees zeehavenbeleid benadeelt Nederlandse havens

0

Nieuw zeehavenbeleid van de Europese Commissie is mogelijk nadelig en oneerlijk voor Nederlandse havens. De CDA-fractie in het Europees Parlement wil dat  Eurocomissaris Joaquin Almunia (Mededinging) het onderzoek naar vennootschapsbelasting en de financiering van de haveninfrastructuur voor zeehavens in de EU-lidstaten snel openbaar maakt.

CDA-Europarlementariër Corien Wortmann zegt: ‘De kans is groot dat blijkt dat het niet fair is dat alleen Nederland verplicht wordt vennootschapsbelasting voor zeehavens te heffen. Ook andere lidstaten kennen namelijk belastingconstructies die een vergelijkbaar voordeel opleveren.’
 
Slecht voor concurrentiepositie
Onlangs werd bekend  dat de Europese Commissie pas in 2015 met voorstellen komt om staatsteun (inclusief belastingconstructies) voor zeehavens aan te pakken. Almunia houdt ondertussen wel vast aan de eis dat Nederland nu al vennootschapsbelasting moet gaan heffen bij havenbeheerders.
‘Staatssecretaris Weekers heeft naar aanleiding van deze Europese eis concrete plannen op tafel liggen om vennootschapsbelasting te gaan heffen bij de Nederlandse havenbedrijven. Deze lastenverzwaring is slecht voor de concurrentiepositie van onze Nederlandse zeehavens ten opzichte van Duitsland, België en Frankrijk’, aldus Wortmann.

Wel of niet fair?
De Europese Commissie is afgelopen zomer een onderzoek gestart nadat Wortmann vragen had gesteld over een nota van Ernst & Young over de belastingplicht van Europese zeehavens. De resultaten van dit onderzoek zijn echter nog steeds niet bekend gemaakt. Wortmann: ‘Ik heb Eurocommissaris Almunia opgeroepen om niet tot 2015 te wachten met de publicatie van het onderzoek. Dan kunnen uitkomsten meegenomen worden bij de beoordeling of vennootschapsplicht voor Nederlandse zeehavens fair is.’

Laat een reactie achter

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.