Niet schepen maar NAM schuldig aan benzeenpieken

0

Niet zeeschepen die hun tanks ontluchtten, maar problemen met aardgasleidingen van NAM veroorzaakten eerder deze maand benzeenpieken in de lucht.

Op zaterdag 4 en op zondag 12 februari  waren op meetpunten bij de A15 en bij Maassluis van de DCMR Milieudienst Rijnmond pieken te zien in de concentraties benzeen. Onderzoek van de DCMR duidt erop dat de pieken mogelijk zijn toe te wijzen aan de aardgasbehandelingslocaties Botlek en Gaag van de Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM). Eerder werd vermoed dat zeetankers die tanks ontluchtten de stank veroorzaakten. De SP drong er in de Zuid-Hollandse Provinciale Staten al op aan om ontluchten te verbieden.

Vorstproblemen
"De benzeenpiek op 4 februari op het meetpunt langs de A15 viel samen met problemen door de strenge vorst bij de NAM locatie Botlek", meldtde DCMR nu. "Locatie Botlek had tijdens de vorstperiode problemen met de installatie, waardoor er gedurende enkele minuten aardgas uit de installatie is vrijgekomen. Op het moment van de gemeten benzeenpiek is er aardgas via een veiligheidsklep afgeblazen." NAM geeft aan dat de installatie inmiddels is aangepast om herhaling te voorkomen.

Aardgasontsnapping
Op basis van de windrichting bij de benzeenpiek van 12 februari heeft de DCMR mogelijke bronnen getraceerd en bezocht, waaronder de NAM locatie Gaag. Onderzoek van de DCMR duidde erop dat een aardgasontsnapping daar overeen kon komen met de verhoging van de benzeenemissie bij het meetpunt Maassluis. Inmiddels heeft de NAM berekeningen uitgevoerd die dit hebben bevestigd.

Article bottom ad

Laat een reactie achter

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.