- Advertentie -
- Advertentie -
HomeNieuwsNew York-Rotterdam: zestig dagen roeien voor het goede doel

New York-Rotterdam: zestig dagen roeien voor het goede doel

- Advertentie -

Delen

Rotterdams first lady Khaddouj Erahoutan (echtgenote van burgemeester Aboutaleb) doopte op zaterdag 21 januari de roeiboot Alexia waarmee vijf Nederlanders dit voorjaar van New York naar Rotterdam roeien. Daarmee zamelen ze geld in voor een nieuwe Ronald McDonald Huiskamer in het Sophia Kinderziekenhuis. De waaghalzen willen de 6.000 kilometer lange tocht in zestig dagen afleggen, zonder back-up-boot, en in één ruk.

Drie oud-mariniers, een verpleegkundige en een brandweercommandant… allemaal zijn ze boven de vijftig en zéér gedreven in hun sportieve prestatie. Dat geldt ook voor het doel waarvoor ze het doen: 600.000 euro inzamelen om een Ronald McDonald Huiskamer mogelijk maken in het Sophia Kinderziekenhuis. Daar kunnen families met een ziek kind op adem komen tussen de behandelingen door.

“Ieder mens verdient een veilige haven”, zegt Marcel Nijland, die samen met John Opmeer, Gerhard ter Maat, Paul Kuiphof en Chris van Amersfoort het oceaanroeiteam de North Atlantic Four vormt. “We vinden het belangrijk dat gezinnen van de zieke patiëntjes onder moeilijke omstandigheden toch dicht bij elkaar kunnen zijn in een huiselijke sfeer.”

Kapseizen

In mei (afhankelijk van goede wind) vertrekken ze vanuit New York naar Rotterdam, met een oceaanroeiboot gebouwd door de Belgische specialist Koen de Gazelle. “We roeien unsupported”, vertelt Marcel Nijland, “wat inhoudt dat er geen volgschip meevaart. We zijn volledig op onszelf aangewezen voor die ongeveer zestig dagen.”

“Als we kapseizen, wat we minimaal een keer gaan meemaken, is onze 10-meter lange boot van koolstofvezel gemaakt en dus snel weer op de juiste zijde.”

De binnenkant van de Alexia. (foto Ronald McDonald Huis Sophia Rotterdam)

In één ruk

De oversteek vanuit New York naar Rotterdam met een roeiboot is tot nu toe maar één keer gedaan door een Nederlands team. Dit was in 2005, in drie etappes. “Wij doen het in één ruk”, vertelt Chris van Amersfoort. “Tijdens onze overtocht zijn er in principe steeds twee roeiers aan het roeien, terwijl de andere twee roeiers rusten, in een blokschema van 2 uur op, 2 uur af.”

“Onze oceaanroeiboot heeft 660 Watt aan zonnepanelen, voor de elektrische apparatuur. We maken zelf zoet water, waarmee we instant noedels kunnen maken. Ook hebben we gehaktballetjes in satésaus, oplosyoghurt met muesli, chocolade, borrelnootjes en chips bij ons. Mentaal bereiden we ons voor met onze mental coach Meike Nieuwboer. Tijdens vijf intensieve sessies leert zij ons wat onze rode knoppen zijn, hoe we negatieve gedachtes/emoties kunnen omzetten.”

Ronald McDonald Huis Sophia Rotterdam

In Ronald McDonald Huis Sophia Rotterdam logeren ouders en broertjes en zusjes van kinderen die worden behandeld in het Sophia Kinderziekenhuis. Het Huis is meer dan een bed vlak bij het ziekenhuis; het is voor ouders van zieke kinderen een plek om tot rust te komen en steun te vinden bij andere ouders en vrijwilligers. Er zijn faciliteiten zoals een keuken, wasruimte en zitkamers, zodat het gezinsleven nog enigszins kan doorgaan. Ronald McDonald Huis Sophia Rotterdam krijgt geen subsidie en is afhankelijk van donateurs, sponsors en vrijwilligers.

Delen

- Advertentie -

Meer

Laat een reactie achter

Vul uw opmerking in!
Vul je naam in

- Advertentie -
- Advertentie -

- Advertentie -
- Advertentie -