Twintig Nederlandse schepen zijn onderweg naar New York. Ze nemen volgende maand deel aan de herdenking van de ‘ontdekking’ van de stad. De Amerikanen vieren uitbundig dat het 400 jaar geleden is dat Henry Hudson met zijn Halve Maen en twintig koppen tellende bemanning de naar hem genoemde rivier opvoer en afmeerde aan Manhattan.
Zoals bekend waren het de Nederlanders die New York (als Nieuw Amsterdam) stichtten. Ook al verkocht Nederland de grond later – onder militaire dreiging – aan de Engelsen, de band is in 400 jaar blijven bestaan. Vandaar dat Nederlandse schepen zijn uitgenodigd deel te nemen aan de vlootschouw op de Hudson en andere festiviteiten. Prins Willem-Alexander en prinses Máxima wonen een deel van de herdenking bij.
Oversteek
De oversteek is georganiseerd door de Stichting ter Promotie van het Traditionele Schip. Die charterde de Flinterduin van rederij Flinter. Dat schip vertrok 18 augustus vanuit Harlingen met twintig historische Nederlandse schepen: onder andere skûtsjes, lemsteraken, tjalken, een Gieterse punter, een Zeeuwse poon, een Staverse jol en een botter. Zeven vaartuigen staan in het laadruim; de overige dertien op de luiken. Naar verwachting arriveert de Finterduin op 31 augustus in Brooklyn.
Nieuw Amsterdam
Vierhonderd jaar geleden laveerde Henry Hudson met zijn Halve Maen en een twintig koppen tellende bemanning de later naar hem genoemde rivier op en zo ontdekte hij Manhattan. In overeenkomst met de Indianen werd op dat eiland in 1614 Nieuw Amsterdam gesticht en in 1626 wisselde Lower Manhattan voor zo’n 60 gulden van eigenaar.
De Engelsen vonden de Hollandse aanwezigheid op de belangrijke handelspost in 1664 welletjes en joegen de pioniers met hun kanonnen terug op hun schepen of naar het achterland. Ze noemden ons Nieuw Amsterdam naar de Hertog van York.
De Flinterduin wordt 31 augustus in New York verwacht. (foto’s Flying Focus)