Nederland koploper in duurzame maritieme technologie

0

De leden van Netherlands Maritime Technology (NMT) hebben al 178 oplossingen ontwikkeld om de zee- en binnenvaart groener te maken. Maandag 10 oktober, tijdens de Dag van de Duurzaamheid, overhandigde voorzitter Hans Voorneveld het oplossingenpakket aan Tweede Kamer-lid Salima Belhaj (D66) en Brigit Gijsbers, directeur Maritieme Zaken bij het Ministerie van Infrastructuur en Milieu.

Dat gebeurde aan boord van het ms Borelli, een toonbeeld van duurzaamheid. Het schip kreeg dit jaar een dieselelektrische aandrijving en doet mee aan een pilot met zonnepanelen op het dak van de stuurhut. Verder is binnenvaartondernemer Patrick Hut (vooraan op de foto) betrokken bij een project om plastic afval uit rivieren om te zetten naar olie, waarop binnenschepen kunnen varen.

De zee- en binnenvaart hebben hun CO2-uitstoot al flink omlaag gebracht. In de onderzoeksprogramma’s van de NMT-leden speelt duurzaamheid een steeds grotere rol. Dit levert mooie vergezichten én praktische, direct winstgevende technologie op. Belhaj toonde zich onder de indruk. D66 wil duurzame innovatie belonen. “Dit is goed voor het milieu én het ondernemerschap.”

Voorneveld vroeg de overheid meer te investeren in de ontwikkeling en invoering van duurzame maritieme technologie. “Hier ligt een kans voor het volgende kabinet”, zei ook Gijsbers. Vooral in de binnenvaart ligt volgens haar een grote financieringsopgave. Banken staan niet te springen om de sector te ondersteunen. “We zijn we op Europees vlak in gesprek over een innovatiefonds.”

 

tekst en foto: Sarah de Preter

Laat een reactie achter

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.