- Advertentie -
- Advertentie -
HomeNieuws46 aanbevelingen voor aanpak droge zomers

46 aanbevelingen voor aanpak droge zomers

- Advertentie -

Delen

“We kiezen voor een stevige aanpak om ons watersysteem bestand te maken tegen de droge zomers”, meldt minister Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur en Waterstaat) aan de Tweede Kamer. De minister concludeerde dat waterbeheerders zich beter moeten voorbereiden op drogere zomers.

In het eindrapport staan nu 46 aanbevelingen om bij een neerslagtekort en lage rivierstanden toch genoeg zoetwater te hebben voor ons drinkwater, de landbouw en natuur.

Wegnemen obstakels

“We gaan samen met alle partijen inzetten op het vasthouden van water in regenachtige tijden, zodat we hiervan kunnen profiteren in tijden van droogte”, aldus van Nieuwenhuizen.

Het rapport geeft ook een handvat voor een andere aanpak van het waterbeheer. De aanbevelingen van de beleidstafel volgen op de maatregelen die sinds de zomer van vorig jaar zijn genomen. Waterschappen houden het waterpeil van sloten op een hoger peil om het grondwater aan te vullen. Rijkswaterstaat zorgt dat het waterpeil van het IJsselmeer op zijn hoogst is bij de start van de zomer, zodat een grotere zoetwaterbuffer ontstaat.

De scheepvaart ondervond veel last van de lage waterstand en daar wordt nu gewerkt aan het wegnemen van knelpunten. De start is gemaakt met het zoeken naar oplossingen voor de harde bodemlaag in de Waal bij Nijmegen, wat bij laagwater letterlijk een drempel is voor binnenvaartschepen.

Delen

- Advertentie -

Meer

Laat een reactie achter

Vul uw opmerking in!
Vul je naam in

- Advertentie -
- Advertentie -

- Advertentie -
- Advertentie -