- Advertentie -
- Advertentie -
HomeNieuwbouwMts Aquateam: kansrijk en karaktervol

Mts Aquateam: kansrijk en karaktervol

- Advertentie -

Delen

Er is nog precies één volle werkdag te gaan tot het moment dat er op veel digitale apparatuur in de lessenaar een jaar lang het getal 2011 in beeld zal zijn. Na een succesvolle proefvaart is het vandaag de dag waarop nog een enkele toeleverancier aan boord is gekomen om wat aan fine tuning te doen. Verder staan er geen punten meer op de lijst die Breko nog moet afwerken. Vandaar dat er alle ruimte is om tijdens een pauze met een gezellige ploeg wat extra tijd in te ruimen voor een verse, traditioneel gezette koffie en een hoeveelheid sterke verhalen die daarbij horen.

Met uitzicht over de besneeuwde werf van Breko in Papendrecht arriveren we in het door Alubouw de Mooy geleverde stuurhuis dat door Willems is betimmerd met oog voor praktische en ruimtelijke details. De linker console van de lessenaar is extra royaal en mag daardoor ook tafelblad worden genoemd. Op de bank erachter zitten de mannen aan de koffie. De aanleiding hebben wij eventjes gemist maar Corné Mooij, (mede-)eigenaar van mts Aquateam, is voor de uitgelaten ploeg een dankbaar onderwerp van gesprek. Nu de afbouw er op zit komen is het tijd voor praatjes en stekelige opmerkingen waarbij er heel wat wordt afgelachen.
Gelukkig kan Corné er goed tegen: hij is evenmin op zijn mondje gevallen en je krijgt hem absoluut niet over de rooie. Ideale eigenschappen voor een schipper aan boord van een tankschip. Ook voor de mede-eigenaren die voor gezamenlijke rekening tot deze nieuwbouw hebben besloten is dat een geruststellende gedachte.

Zomervakantie
Corné Mooij ziet met dit schip zijn grote wens in vervulling gaan. Tijdens de lange zomervakantie van zijn middelbare school heeft Corné verschillende reizen gedaan met zijn broer, die eveneens op een tanker vaart. Toen Corné na de vakantie weer terug in de schoolbanken zat, nam hij zich voor om ook te gaan varen op een eigen schip. Voor zijn vervolgstudie was dan er ook maar één adres: het Maritiem Instituut in IJmuiden. Daar hielp hij zichzelf binnen de kortste keren aan alle benodigde diploma’s en hij gaf daarmee een opwaartse impuls aan het percentage van geslaagden. De laatste anderhalf jaar voer Corné met veel plezier op het mts Vidi waar hij op enig moment zijn plannen bekend maakte. Daarna heeft hij in goed overleg zijn taak neergelegd.
We schrijven de laatste week van oktober 2010 als bij Breko het casco van mts Aquateam wordt afgemeerd. Het is in Roemenië gebouwd op de werf van Santierul Naval Orsova, naar een ontwerp van Rensen Shipbuilding. Het schip heeft een lengte van 85 meter, een breedte van 9,60 meter en een diepgang van 3,00 meter en is goed voor 1515 ton. De gezamenlijke tankinhoud van 1850 m3 is verdeeld over vijf tanks.

Twee woonkamers
Heathmaster op het voorschip en de spiralen in de tanks zorgen er voor dat dit dubbelwandige type C-tankschip nooit ‘nee’ aan opdrachtgevers moet verkopen.
Zowel de machinekamer- als de dekleidingen dragen naamplaatjes van PSI. De twee EPS Bornemann-pompen hebben elk een capaciteit van 250 m3 per uur.

De machinekamer van het voorschip. (foto’s Hans Heiligers)

Toen we uit de auto stapten en het schip vanaf de wal zagen liggen, waren we er meteen maatjes mee. Met zijn mooie boeg en opbouw oogt de Aquateam zeer karaktervol. Ook uit oogpunt van exploitatie is er niets op af te dingen; daar staan de maatvoering en het grensverleggend vaargebied garant voor.
Als we afdalen in de machineruimte van het voorschip, zijn we zeer verbaasd over de royale afmetingen waarbinnen de opgestelde John Deere’s van respectievelijk 415 en 140 kVA en de Van Wijk-boegschroefinstallatie niets te klagen hebben. Een andere John Deere (van 65 kVA) komen we tegen in machinekamer op het achterschip. Ook die ruimte is zeer royaal. Daar zien we ook de hoofdmotor, een Caterpillar C32 DI-TA van 1014 pk bij 1800 toeren. Willems heeft op het achterschip twee woonkamers en drie slaapkamers betimmerd.

Bewondering
Binnen zijn lengte is mts Aquateam een kansrijk en karaktervol ruim schip, waarmee Corné Mooij en zijn team zo snel mogelijk de eerste reis willen aanvangen. Die gaat zo’n 25 kilometer de Sambre op en eindigt bij Namêche. “Dat ligt bij een glasfabriek en een werf”, vult iemand aan.
We drinken nog wat en mogen pas van boord als we beloven dat we in ons artikel zullen vermelden dat het Aquateam bewondering en waardering heeft voor het Brekoteam dat onmiskenbare kwaliteit heeft geleverd. Waarvan akte.

(Hans Heiligers)

Delen

- Advertentie -

Meer

Laat een reactie achter

Vul uw opmerking in!
Vul je naam in

- Advertentie -
- Advertentie -

- Advertentie -
- Advertentie -