Mixed feelings na Finse glijpartijen

0

De tweede ronde van het FIA Europees Kampioenschap Drag Racing in het Finse Alastaro was wat tijden en resultaten betreft voor Pro Dutch Racing een wedstrijd om snel te vergeten. Op het spekgladde asfalt van de Finse strip was er voor de meer dan 3.000 pk sterke Pro Dutch Racing Camaro geen eer te behalen. Uiteindelijk was het aan de reflexen van coureur Robert Joosten te danken dat een schuiver in de kwartfinale van de eliminaties zonder grote gevolgen bleef.

 

Toch leverde het Finse weekend ook nog iets positiefs op. ‘Omdat snelle runs toch niet mogelijk waren, hebben we de tijd besteed aan het proberen van een afstelling die we al enige tijd in ons hoofd hadden. En het werkte, waardoor een probleem waar we al lang mee worstelden, lijkt te zijn opgelost. Op een goede baan kunnen we daar straks ons voordeel mee doen’, haalde Robert Joosten toch nog het positieve uit de verre Finse reis naar boven.

Onvoldoende grip
In het Finse Alastaro hoopte Pro Dutch Racing de sterke start van het seizoen tijdens de openingsronde van het FIA Europees Pro Modified Kampioenschap op Santa Pod een passend vervolg te geven. De illusie van snelle tijden en een mooie race kon al direct de prullenbak in, want onlangs was de strip van de Finse baan van een nieuwe asfaltlaag voorzien.
‘De baan was daardoor perfect vlak en heeft absoluut potentie voor de toekomst. Een nieuwe toplaag vergt echter een langdurige en intensieve preparatie. Doe je dat niet dan is er onvoldoende grip voor de vele duizenden pk’s die de auto’s uit het Europees Kampioenschap nu eenmaal produceren. In de aanloop naar de race had het echter veel geregend waardoor van deze preparatie weinig terecht was gekomen. De organisatie gaf dat ook vooraf al ruiterlijk toe’, aldus Robert Joosten, drijvende kracht achter Pro Dutch Racing en rijder van de ’70 Camaro.
Met als gevolg extreem slechte tijden, wielspin en soms gevaarlijk uitziende glijpartijen. ‘Een uiterst teleurstellende gang van zaken. Als teams worden wij geacht onze zaakjes voor elkaar te hebben, dan moet een organisatie dat ook, daar zijn geen excuses voor. Maar je bent er toch al, dus dan moet je er met z’n allen maar het beste van maken. Maar eigenlijk sloeg het nergens op,’ liet Joosten zijn ongenoegen over de hele gang van zaken duidelijk blijken.

Afstelling
Omdat Joosten uiteindelijk de kwalificaties als vijfde afsloot, moest de Pro Dutch Racing-rijder het in de kwartfinale van de eliminaties opnemen tegen de Fin Tami Brander. Na een betere start trok de Camaro echter naar rechts en begon aan een glijpartij waarbij de auto diverse keren volledig dwars op de baan stond. Dankzij de snelle reflexen van Joosten werd erger voorkomen en raakte uiteindelijk alleen de achterspoiler heel even de muur.

Hoewel je het niet zou verwachten, overheerste toch een positief gevoel over de run. ‘De afstelling die we omgegooid hadden, werkte zelfs veel beter dan gedacht. De Camaro had grip en klom in toeren, alleen allebei veel extremer dan we zelf hadden verwacht. De afstelling van het chassis hadden we daar helemaal niet op aangepast en dus trok de auto naar rechts, kwam uit de groove en verloor alle grip. Om niet in de andere baan te komen, moest ik corrigeren en toen begon de slingerende glijpartij pas echt. Je stuurt dan instinctief en in reflexen. In de laatste zwiep raakte de spoiler heel even de muur, maar de schade valt reuze mee’, blikte Joosten op zijn riskante run terug.
Het toonde echter wel aan dat onze theorie klopte. Ik weet zeker dat als de auto in het goede spoor was gebleven, er een uitstekende tijd op de klokken was gekomen. Als we straks weer op een goede baan komen’, kunnen we hierop verder bouwen en gaat het serieus hard’, haalde Joosten het positieve uit het Finse weekend naar boven.

De volgende ronde van het FIA Europees Kampioenschap is van 8 tot en met 10 augustus als op de Hockenheimring de NitrOlympX op het programma staat.

Laat een reactie achter

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.