Microdots tegen diefstal boten

0

Om diefstal van boten te bemoeilijken, gaat het Kadaster in samenwerking met het Korps landelijke politiediensten (KLPD) een kenmerk aanbrengen dat zo goed als onmogelijk te verwijderen is. Dit gaat het Kadaster nu doen door middel van microdots. Dinsdag 1 juni werd het eerste vaartuig (het zeiljacht So What, dat in jachthaven Friese Hoek in Lemmer ligt) voorzien van zogeheten microdots.

Onzichtbare lijmlaag
Microdots, gemaakt door Selecta DNA Nederland, bevatten een uniek Kadasterkenmerk en worden in overleg met de eigenaar van het schip op meerdere plaatsen op het schip aangebracht. Het aanbrengen gebeurt met behulp van een onzichtbare lijmlaag waarin de 1 millimeter kleine microdots zitten. De minieme stipjes zijn op te sporen met een speciale microscoop. Door de combinatie van het oude brandmerk met de nieuwe microdots is betere registratie door het Kadaster mogelijk.

Het KLPD is voorstander van het aanbrengen van een identificatiekenmerk dat niet uitwisbaar is. Hier zal volgens de politie een preventieve werking van uitgaan als het gaat om diefstal en verduistering van pleziervaartuigen. Daarnaast zal de opsporing van gestolen boten eenvoudiger zijn.
Jaarlijks worden ruim 800 pleziervaartuigen gestolen. Hiervan wordt gemiddeld zo’n 10 procent teruggevonden.

Registreren
Sinds 1838 registreert het Kadaster schepen en worden brandmerken aangebracht. Door de jaren heen is de wijze van registratie wel geleidelijk aangepast, met name door de technologische ontwikkelingen die plaatsvinden in de maatschappij en de eisen die door de omgeving worden gesteld. Maar het principe van registratie is onveranderd gebleven. Het voordeel daarvan is dat registratie bij het Kadaster het schip geldt als een registergoed. Indien een schip na diefstal wordt teruggevonden kan het recht van eigendom worden bewezen. Deze bewijskracht is veel lastiger bij diefstal van roerende zaken.

Article bottom ad

Laat een reactie achter

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.