- Advertentie -
- Advertentie -
HomeNieuwsMaersk bouwt groot crossdock en coldstore op Maasvlakte

Maersk bouwt groot crossdock en coldstore op Maasvlakte

- Advertentie -

Delen

Maersk heeft met het Havenbedrijf Rotterdam overeenstemming bereikt over de uitgifte van een terrein van 185.000 vierkante meter op de uiterste zuidpunt van de Amaliahaven. Hierop gaat de logistieke dienstverlener een crossdock bouwen van 23.000 vierkante meter en een coldstore van 35.000 vierkante meter. De oplevering van het complex staat in 2023 gepland.

Jaarlijks bezoeken veel schepen van Maersk de Rotterdamse haven. Nu wordt het bedrijf ook actief als huurder van logistiek terrein. Het crossdock zal worden gebruikt voor kortetermijnopslag van fast moving consumer goods. De coldstore voor het overslaan van diverse agrofood-producten, waaronder bevroren vlees, vis, groenten en vers fruit. Het terrein was gereserveerd voor containeroverslag door het aan Maersk gelieerde APM Terminals.

Logische stap

“Rotterdam is voor Maersk de grootste haven voor temperatuur gecontroleerde lading”, licht Jens Ole Krenzien, Vice President Maersk North West Continent, toe. “Het is een belangrijke toegangspoort van en naar het vasteland van Europa en heeft een groot verzorgingsgebied en een sterke achterlandinfrastructuur. De vestiging van het X-dock en de coldstore zijn dan ook een logische stap om onze toch al sterke positie te verstevigen en verder door te laten groeien in de Rotterdamse haven.”

Rolf Nielsen van APMT zegt: “Door de focus van Maersk op de Maasvlakte 2 en de steun van de havenautoriteit zien we de kracht en de potentie van dit deel van de haven écht toenemen. We danken Maersk en het Havenbedrijf zeer voor hun steun aan deze landlease waardoor er een betere mix van havenactiviteiten ontstaat. De gekoelde overslag-locatie die nu in 2023 beschikbaar komt, biedt vervoerders de mogelijkheid om tijdelijk hun lading in grote aantallen veilig, overzichtelijk en indien nodig gekoeld op te slaan en te verwerken. Dat was dringend nodig.”

50 miljoen euro

“Ook wij verwelkomen deze stap zeer”, aldus Hans Nagtegaal, directeur Containers van het Havenbedrijf Rotterdam. “De invulling van het terrein wordt naar voren gehaald; een belangrijke tussenstap in de ontwikkeling van de Amaliahaven. Bovendien zullen de gebouwen energieneutraal worden uitgevoerd. Alles bij elkaar spreekt er veel vertrouwen van Maersk in Rotterdam uit. Dat is wederzijds.”

Met de ontwikkeling van het crossdock en de coldstore is zo’n 50 miljoen euro gemoeid. Het complex gaat werkgelegenheid voor 200 mensen opleveren.

Amaliahaven

Ondertussen wordt in de Amaliahaven volop gewerkt aan de aanleg van nieuwe diepzee- en binnenvaartkades van respectievelijk 1.825 en 160 meter. Containerterminals RWG en APM Terminals hebben al opties getekend om de kades te gaan gebruiken en de terreinen rond deze haven verder te ontwikkelen.

Nielsen: “Wij hebben de intentie uitgesproken om de capaciteit van onze APM Terminal op de Maasvlakte 2 te gaan verdubbelen. Concrete plannen voor die uitbreiding en de daarbij noodzakelijke transformatie worden momenteel intensief en zorgvuldig met de vakbonden en ondernemingsraad besproken en waar nodig verbeterd. Hopelijk ligt er dan voor eind maart een concreet plan waar alle betrokken partijen hun steun aan kunnen verlenen. Het zal ons in staat stellen om begin 2026 eindelijk op volle kracht te kunnen opereren.”

 

 

Delen

- Advertentie -

Meer

Laat een reactie achter

Vul uw opmerking in!
Vul je naam in

- Advertentie -
- Advertentie -

- Advertentie -
- Advertentie -