- Advertentie -
- Advertentie -
HomeNieuwsMaas 24 september gestremd om vliegtuigbom

Maas 24 september gestremd om vliegtuigbom

- Advertentie -

Delen

Bij het verdiepen en verbreden van de Maas is een vliegtuigbom gevonden  nabij Tegelen in de gemeente Venlo.  De 500-ponder dateert uit de Tweede Wereldoorlog en heeft 73 jaar in de rivier gelegen. Het gevaarte wordt zondag 24 september door de Explosieven Opruimingsdienst Defensie (EOD) onder water onschadelijk gemaakt.

24 september wordt het scheepvaartverkeer op de Maas ter hoogte van Venlo om 08.00 uur stilgelegd. Een half uur later gaat het beveiligde gebied dicht. De politie bewaakt dan dit terrein. Om 09.00 uur begint de EOD met het verwijderen van het ontstekingsmechanisme.

Hoe lang de werkzaamheden zullen duren, valt vooraf niet te zeggen. Als de bom is gedemonteerd, geeft de politie het beveiligde gebied vrij. De 500-ponder wordt op een werkschip getakeld  en aan land gebracht. Per truck wordt de vliegtuigbom naar het buitengebied van Venlo vervoerd en ter plekke tot ontploffing gebracht.

 

Het embleem van de EOD.

Gebombardeerd

De bom is van Engelse makelij. Hij werd op 31 mei in de Maas bij Tegelen gevonden op 5 meter diepte. De vondst wekte geen verbazing, want Venlo en omgeving zijn in 1944-1945 zwaar gebombardeerd. Uit onderzoek was al gebleken dat zulke projectielen nog aanwezig zijn op de bodem van de Maas. Het demonteren van een bom onder water komt volgens de EOD niet vaak voor. In de afgelopen twintig jaar gebeurde dat drie of vier keer.

Momenteel wordt de vaargeul in de Maas ter hoogte van Venlo op diepte gebracht en verbreed, zodat grote schepen elkaar onbelemmerd kunnen kruisen of passeren. De werkzaamheden zijn gestart worden eind 2018 afgerond.

 

 

 

 

 

Delen

- Advertentie -

Meer

Laat een reactie achter

Vul uw opmerking in!
Vul je naam in

- Advertentie -
- Advertentie -

- Advertentie -
- Advertentie -