“Over het geheel genomen heeft de overslag in Rotterdam het hoge niveau van 2010 vastgehouden, zegt president-directeur Hans Smits van het Havenbedrijf Rotterdam. Hij verwacht veel van de nieuwe ladingsoort: LNG. Er werd over de hele linie een procent meer overgeslagen in de Rotterdamse haven dan in dezelfde periode van 2010.
Smits vervolgt: “De groei van de totale overslag is vooral geremd door het wegvallen van handel in olieproducten die in het eerst kwartaal 2010 nog zeer veel overslag bracht. Ook was er relatief veel groot onderhoud aan raffinaderijen. De terugloop in de oliesector van 7 miljoen ton werd vrijwel geheel gecompenseerd door de groei in containers met, ruim, dubbele cijfers. Nog net in het eerste halfjaar is voor het eerst sinds decennia een volledig nieuwe goederencategorie aangevoerd. LNG gaat niet alleen bijdragen aan de overslag, maar vooral aan de structuurversterking van de industriële sector in de haven en de strategische energiepositie van Nederland en West-Europa. De positieve ontwikkeling van de Rotterdamse haven is sterk verbonden met de wereldhandel, vooral die gerelateerd aan China en Duitsland. De sterke onrust op de financiële markten en de invloed op het vertrouwen van consumenten en producenten kunnen de wereldhandel en dus de overslag in de haven negatief beïnvloeden. Er is een sterke behoefte aan snellere en duidelijker politieke besluitvorming om de negatieve sentimenten om te buigen. Ik verwacht dat de overslag in het derde kwartaal op peil blijft. De maand juli was goed en de lading voor augustus en september zit in de pijplijn. Ondanks de onzekerheid voor het vierde kwartaal verwacht ik dat de overslag over het gehele jaar een lichte groei te zien zal geven”.
De cijfers
In de eerste helft van 2011 werd in de Rotterdamse haven 215 miljoen ton goederen overgeslagen, 1% meer dan in de eerste helft van 2010. De aanvoer groeide met 2% tot 153 miljoen ton, de afvoer daalde met 1% tot 61 miljoen ton. De overslag van massagoed nam 4% af tot 140 miljoen ton. Het stukgoed kwam 12% hoger uit, op 75 miljoen ton. De overslag van ijzererts en schroot (-7%), ruwe olie (-8%) en minerale olieproducten (-9%) liepen terug. De ander goederensoorten noteerden zwarte cijfers: agribulk (+26%), kolen (+6%), overig droog massagoed (+21%), overig nat massagoed (+1%), roll on/roll off (+6%), overig stukgoed (+28%) en containers (+12%). In aantallen nam de containeroverslag met 10% tot 6 miljoen TEU (20-voets eenheden).