Lintje voor voormalig KNRM-voorzitter Rutger van Slobbe  

0
Rutger van Slobbe en Frits van Bruggen KNRM
Rutger van Slobbe (rechts) en Frits van Bruggen in de vergaderkamer van de KNRM in IJmuiden. (foto KNRM / Martijn Bustin)

Voor zijn grote verdiensten voor de Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij (KNRM), de maritieme sector in Nederland en de Rotterdamse haven in het bijzonder, is Rutger van Slobbe onderscheiden als Officier in de Orde van Oranje Nassau. Eind 2020 liep zijn termijn na veertien jaar af. Frits van Bruggen, tot 1 april van dit jaar ANWB-hoofddirecteur, is zijn opvolger.

Rutger van Slobbe werd in 2006 lid van de het toenmalige bestuur van de Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij, dat in 2008 een raad van toezicht werd. Hij zette zich in met grote betrokkenheid en belangstelling voor de vrijwilligers op de reddingstations en de medewerkers van de beroepsorganisatie in IJmuiden.

Over de rol van de raad van toezicht zei hij: “Natuurlijk is het ‘interessant’ om in de raad van toezicht te zitten, maar de KNRM is er niet voor ons, wij moeten er voor de KNRM zijn. Ik heb altijd op het standpunt gestaan dat je als bestuurslid écht meerwaarde moet tonen. En dus eis ik van ieder lid in de raad, mijzelf incluis, boter bij de vis: stropdas af en handen uit de mouwen!”

Rots in de branding

Rutger van Slobbe werd veel eerder dan zijn daadwerkelijke toetreding al eens gepolst voor een bestuursfunctie bij de KNRM. Hij bedankte in eerste instantie, omdat hij de rol toentertijd niet kon combineren met zijn internationale baan bij Nedlloyd en zijn privéleven. “Je mag een dergelijke uitnodiging niet half, niet luchthartig accepteren. Maar jaren later – toen het wél kon – heb ik alsnog ‘ja’ gezegd.”

Dat is tekenend voor Van Slobbe. Zijn opvolger Van Bruggen, die al enige tijd lid is van de raad van toezicht, onderschrijft dat. “Rutger ís KNRM! Hij staat ermee op en gaat ermee naar bed en heeft zich ook in roerige tijden een stabiele factor getoond, een echte rots in de branding. Dat kan alleen maar als je er helemaal voor gaat.”

Frits van Bruggen

De voorzittersrol bij de KNRM is een vrijwilligersfunctie, net als de 1.400 redders en helpers aan de wal op de 45 KNRM-reddingstations langs de kust.  Frits van Bruggen (1959) is sinds 2019 lid van de raad van toezicht. Op 1 januari werd hij tot voorzitter gekozen. Die maand  kondigde hij zijn afscheid aan als hoofddirecteur bij de ANWB (per 1 april 2021). Zijn rol als voorzitter van de KNRM is een vrijwillige functie en vergt veel tijd en aandacht. Die wil Van Bruggen vanaf 1 april aan de KNRM geven.

 

Laat een reactie achter

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.