- Advertentie -
- Advertentie -
HomeNieuwsLezingen over Grensmaas en aanleg Betuweroute

Lezingen over Grensmaas en aanleg Betuweroute

- Advertentie -

Delen

Op zaterdag 13 april geeft Kees van der Veeken, directeur van Consortium Grensmaas, twee lezingen in het Nationaal Baggermuseum in Sliedrecht. Het zijn onderwerpen uit de expositie ‘Zand in beweging’. Om 14.00 uur vertelt Van der Veeken over het Grensmaasproject en om 15.30 uur over de Betuweroute.

Grensmaasproject

Het Grensmaasproject is het grootste rivierverruimingsproject van Nederland in uitvoering. Het project zorgt voor hoogwaterveiligheid in Zuid-Limburg vanaf Maastricht tot aan Roosteren. Voor de hoogwaterbescherming wordt de Maas over een lengte van 43 kilometer zó verbreed dat er een aaneengesloten natuurgebied van ruim 1.100 hectare ontstaat.

De kosten van het project bedragen ongeveer 700 miljoen euro, maar daar draait de belastingbetaler niet voor op. Het is een ‘zelfrealisatieproject’: het wordt volledig gefinancierd met opbrengsten van de verkoop van zand en grind.

Kees van der Veeken.

Betuweroute

De Betuweroute is een goederenspoorlijn van de Maasvlakte bij Rotterdam naar de grens met Duitsland. De 160 kilometer lange route verbindt de Rotterdamse haven over het spoor met het Ruhrgebied.

Het contract voor de aanleg van het traject Sliedrecht-Gorinchem staat beter bekend als de Waardse Alliantie. Het werk werd uitgevoerd door ProRail en de aannemerscombinatie HBSC. Ze slaagden erin het werk met een positief resultaat af te sluiten. De Waardse Alliantie wordt vaak aangehaald als voorbeeld van een geslaagd publiek-privaat project.

Aanmelden

De entree bedraagt 6 euro (gratis met de Museumkaart). Bezoekers mogen dan beide presentaties bijwonen. Geïnteresseerden kunnen zich aanmelden door een mail te sturen naar [email protected]. Geeft daarbij aan om welke lezing(en) het gaat.

Delen

- Advertentie -

Meer

Laat een reactie achter

Vul uw opmerking in!
Vul je naam in

- Advertentie -
- Advertentie -

- Advertentie -
- Advertentie -